Belföld

Megtámadták az olimpiai és a városligeti népszavazást a bíróságon

Ugyanis valaki bíróságon támadta meg az aláírásgyűjtést, írja az Index. Így hiába hagyta jóvá már december közepén a fővárosi választási bizottság, hogy a 2024-es olimpiáról és a Városliget sorsáról is szavazhatnak a budapestiek.

A Városliget sorsáról egyébként Zugló PM-es polgármestere, Karácsony Gergely, az olimpiáról Erdélyi Katalin, az Átlátszó újságírója nyújtotta be a kérdéseket. A két kezdeményező később együttműködési megállapodást kötött, ami azt jelenti, hogy közösen kampányolnak, gyűjtenek aláírást és közös pénzből is költenek minderre.

A gyűjtésben és a kampányban nem csak a balos ellenzéki pártokra számítanak, megkeresték a Jobbikot is. Ha elindul az aláírásgyűjtés, a kezdeményezők a „Hajrá Budapest” jelszóval szeretnének kampányolni.

Erdélyi állítja, a választási bizottság döntését most valaki megtámadta a bíróságon, így a gyűjtés még nem indulhat. A bíróságnak heteken belül döntenie kell, a szervezők a hónap végén szeretnének munkához látni.

A két tervezett kérdés:

Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata ne pályázzon a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére?

és

Egyetért-e Ön azzal, hogy a városligeti építési szabályzat ne tegye lehetővé új múzeumi épületek építését a Városligetben?

Ha összejön a 140 ezer aláírás, jöhet a fővárosi népszavazás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik