Belföld

Marad a hideg, csak ónos eső is érkezik mellé

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (MET) előrejelzése szerint kedden a kezdetben még borult tájakon is szakadozottabbá válik a felhőzet, kevésbé felhős területek is lehetnek több-kevesebb napsütéssel. Napközben délnyugat felől ismét megnövekszik, megvastagszik a felhőtakaró. A délelőtti órákra északon és keleten is megszűnik a hószállingózás, gyenge havazás, majd délutántól előbb a Dunántúlon, estétől már a középső megyékben alakul ki vegyes csapadék; északon havazás, délen ónos eső, fagyott eső várható. Az általában mérsékelt déli, délkeleti szél a Dunántúl északi részén kissé megélénkülhet. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 0 és -5 fok között alakul, de a tartósabban napos helyeken kissé enyhébb idő is lehet. Késő este -1, -8 fok valószínű.

Figyelmeztetés

A keleti, északkeleti országrészben nagyobb területen, másutt itt-ott még folytatódik a havazás, kedd reggelig további lepel-3 cm friss hóréteg kialakulása valószínű. Kedd estétől nyugat felől ismét csapadékra kell számítani: az Észak-Dunántúlon hóra, a Közép- és Dél-Dunántúlon jellemzően fagyott esőre és ónos esőre kell számítani. Fagyott eső főként az alacsonyabb tengerszint feletti magasságokban esélyes, ónos eső a délebbi megyékben, illetve 4-500 m fölött valószínű. A csapadék éjfélre eléri az Északi-középhegység térségét is; általában 3 cm, de a Dunántúlon a Balaton tengelyében akár 3-7 cm közötti vastagságú friss hóréteg is kialakulhat.

A MET kedd éjfélig ónos eső miatt figyelmeztetést adott ki Baranya, Somogy, Tolna és Zala megyékre, havazás miatt Komárom-Esztergom, Vas és Veszprém megyékre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik