Belföld

Büntetést kaptak, mert megpróbáltak megakadályozni egy kilakoltatást

A rendőröknek minden körülmények közt engedelmeskedni kell – ez volt az ítélet lényege.

Pénzbírságra büntette és figyelmeztetésben részesítette a Város Mindenkié Csoport aktivistáit a bíróság, mert októberben megpróbálták megakadályozni, hogy utcára tegyék a súlyosan beteg Lendvai Andreát és családját. A józsefvárosi kilakoltatásról mi is beszámoltunk, itt.

Az aktivisták élőláncot alkotva próbálták elállni a végrehajtó és a rendőrség útját. A rendőrök elvonszolták őket a helyszínről, többüket megbiilincselték. A nyolcadik kerületi rendőrkapitányság 30-50 ezer forintos bírságot szabott ki a résztvevőkre, de a Pesti Központi Kerületi Bíróság csökkentette a büntetést, három résztvevőnek kell 10-10 ezer forintot megfizetni – írja a Népszabadság.

Az aktivisták amellett érveltek, hogy magasabb rendű erkölcsi megfontolásból, a szegényekkel való szolidaritás vállalásaként, politikai figyelemfelkeltő akcióval követték el tettüket, a bírónő viszont a rendőrségi törvény mentén járt el, nem említve az ügy szociális vonatkozásait.

Pósfai Zsuzsanna azt mondta: az akció során ők a politikai-társadalmi vonatkozásokat hangsúlyozták, a bíróságon viszont azzal a „szűken értelmezett jogalkalmazási kérdéssel” találkoztak szembe, hogy a rendőrnek minden körülmények között engedelmeskedni kell. Misetics Bálint pedig azt mondta: lehetett volna egyeztetni, megoldást találni Lendvaiék gondjára, de ez nem történt meg, ezért csak a polgári engedetlenség maradt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik