Belföld

9,5 milliárdért pótolja a kormány a rommá tört Gripent

Ennyiből használt vadászgépre futja, igaz, újabbra, mint amelyik totálkáros lett.

Tavaly májusban több száz métert csúszott a mezőn és teljesen összetört az a kétüléses magyar Gripen, amely Csehországban lefutott a kifutópályáról. Novemberben Simicskó István honvédelmi miniszter azt jelentette be, hogy a balesetet a pilóta okozta. A gép javíthatatlan, a kárért nem a gyártó felelős, így a gép pótlásáról a magyar kormánynak kell gondoskodni.

Összesen kettő kétüléses Gripenje volt a magyar légierőnek, a kiképzések miatt fontos, hogy újat vegyenek. A kormány úgy döntött: legfeljebb 9,5 milliárd forintot lehet erre a célra fordítani – adta hírül az RTL. Ennyiből még csak nem is új gépet vesznek, igaz, újabbat, mint ami összetört. Vargha Tamás államtitkár azt mondta: ez a Gripen az év második felében érkezhet meg. A kormány megvárja a vizsgálatok befejezését azzal, hogy eldöntsék: mi legyen a balesetet okozó pilóta sorsa. Ez februárban várható.

Júniusban egy másik Gripen-baleset is történt: nem nyílt ki egy gép futóműve, a pilóta a hasán tette le. Ez a Gripen azonban javítható, és mivel nem az üzemeltetés miatt történt a baleset, a kormány reményei szerint a gyártó viseli a költségeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik