Belföld

Parázik a Fidesz: a család az új menekültek

A kongresszus után új irányt vett a kormánypárt kommunikációja, látszatra enyhültek. A családot helyezték a középpontba. A párton belül azonban többen megkérdőjelezik, lehet-e ezzel választást nyerni.

Orbán Viktor a párt kongresszusán bejelentkezett 2018-ra, hozott magával új kampánytémákat is. Röviden: család. Kicsit kibontva: például a lakásáfa csökkentése, népességfogyás megállítása és a CSOK, vagyis a családi otthonteremtési kedvezmény kiterjesztése, erről bővebben itt olvashat.

Orbán mellett szinte minden felszólaló a családról is beszélt a menekültek mellett, az irányváltás jól látható.

Mert menekült már nincs

A Fidesznek mindenképpen kellett már egy új téma, ugyanis az országban elfogytak a menekültek. Ha megnézzük a rendőrség vonatkozó statisztikáit, azt látni, hogy az elmúlt 30 napban többször is előfordult, hogy az elfogott menekültek száma nulla.

A téma kifulladt, ezt a Fidesz több döntéshozója is belátta. „A család lett az új menekültek, váltani kellett”, mondta egy forrásunk a Miniszterelnökségről.

De azért még kell egy kevés menekültezés

Az, hogy hirtelen háttérbe szorult az offenzív téma, nem mindenkinek tetszik a párton belül. Ők azok, akik feltétel nélkül beemelték azt a finkelsteini alapvetést, hogy mindig kell lennie egy ellenségképnek, a negatív kampány az, ami valójában működik.

„A családdal nem lehet mozgósítani”, „pozitív üzenettel még soha nem nyertünk”, „ezzel nem lehet tüzelni a tábort”, ilyen és ehhez hasonló pusmogást lehet hallani a Fidesz környékéről.

Érezhetik ezt a pártvezetés körül is, mert teljesen azért nem engedték el a témát. Tévé és rádióhirdetésekben még mindig hallani, hogy nemet mond a kormány a kötelező menekültkvótára, nem kérnek a bevándorlókból. És az aláírásgyűjtés is tovább folyik, Tuzson Bence szerint addig, amíg „meg nem törik az Európai Unió”. Ugyanis a Fidesznél – az ünnepekre felfüggesztette a gyűjtést, csak neten lehet aláírni – nincs határideje az európai uniós kvótarendszer ellen indított aláírásgyűjtésnek, a támogatásokat mindaddig várja a nagyobbik kormánypárt, amíg a kvóta el nem bukik.

Pislákoló ellenségkép

A Fidesz vezetésének meg kell mutatni a párt politikusainak, hogy a család hívószóval is sikeresek lehetnek. Ez azért is fontos, mert a Tárki szerint jelentős elmozdulások történtek a legutóbbi, júliusi pártpreferencia-kutatáshoz képest, ami a Fidesz-KDNP előnyének további növekedését hozta. A két kutatás között eltelt három hónap rendkívül intenzív időszak volt a menekültkrízis miatt, amiből, úgy tűnik, “a kormánypártok jelentősen profitáltak, a szocialista párt veszített, a többi párt népszerűségére pedig nem volt mérhető hatással”.

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke, valamint a párt újonnan megválasztott alelnökei, Kubatov Gábor, Pelczné dr. Gáll Ildikó, Gulyás Gergely és Németh Szilárd a Fidesz XXVI., tisztújító kongresszusán. MTI Fotó: Kovács Tamás
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke, valamint a párt újonnan megválasztott alelnökei, Kubatov Gábor, Pelczné dr. Gáll Ildikó, Gulyás Gergely és Németh Szilárd a Fidesz XXVI., tisztújító kongresszusán.
MTI Fotó: Kovács Tamás

A teljes népességen belül a kormánypártok júliusban 22 százalékos, októberben már 28 százalékos támogatottságot értek el. Ezt kellene megtartani – inkább a családdal, mint a menekültekkel.

Halvány ellenségkép azért mutatkozik:

a liberalizmus.

Információink szerint a kormány már a menekültválság előtt tervbe vette egy családcentrikus kampány elindítását, de ezt napolnia kellett. Úgy tudjuk, a mostanáig jegelt üzenettel a kormány a konzervatív arcélét kívánja erősíteni, ahol felbukkanhat majd a liberalizmus mint ellenpont.

Gondoljunk csak arra, mit mondott Kövér László a kongresszuson:

Nem akarunk Soros-féle nyitott társadalmat, amely védtelen minden manipulációval szemben, és nem akarjuk a genderőrületet. Azt szeretnénk, ha fiaink nem csak tanulhatnák Petőfitől, hogy “ha férfi vagy légy férfi!”, hanem vallanák is, és a lányok legfontosabb célja és öröme az lenne, ha sok gyermeket szülnének.

Lehet a kettőt egyszerre is

Nem véletlenül lett Rogán Antal a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter. Feladatai közé tartozik többek között kormányzati kommunikáció. Nemrég pedig megmutatta, össze tudja hozni egy gondolatmeneten belülre a menekülteket és a családot. A közrádió 180 perc című műsorában egyik reggel arról beszélt, hogy:

A hivatalos adatok szerint az illegális migráció eredményeként egy országnyi ember lépett be csak idén az Európai Unióba. Az unió által javasolt kvóta alapján Magyarországnak súlyos tízmilliárdokat kellene elkölteni befogadásukra, de a kormány úgy döntött: inkább a magyar családok otthonteremtésére fordítja ezt a pénzt.

„Ez az az irány, amivel a kecske is jóllakik és a káposzta is megmaradhat”, foglalta össze egy vezető fideszes azt, hogy mire számíthatunk a jövőben a párttól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik