Belföld

Meghalt Zsigmond Vilmos, Oscar-díjas operatőr

Meghalt Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr – írja a Variety című amerikai filmes lap.

A kortárs film- és fotóművészet egyik legjelentősebb alkotója január elsején, életének 86. évében hunyt el – közölte a honlappal az operatőr üzlettársa, Yuri Neyman.

Zsigmond Vilmos 1978-ban nyerte el a filmművészet legrangosabb elismerését Steven Spielberg 1977-ben bemutatott Harmadik típusú találkozások című filmjének operatőreként, mert “sajátos technikájával a digitális effektusok korát megelőzve volt képes meghökkentő látványt nyújtani”.

Zsigmond Vilmos az 1956-os forradalom eseményeit a budapesti Színház- és Filmművészeti Főiskola hallgatójaként élte meg, és osztálytársával, Kovács László operatőrrel közel tízezer méternyi filmfelvételen rögzítette a történéseket.

A forradalom tragikussá fordulása után a két fiatal Amerikába disszidált, így a nyugat az ő felvételeiken keresztül értesülhetett a magyarországi eseményekről. Az Egyesült Államokban társával együtt kisebb (főleg világosító, és labor-) munkákat végeztek, de az európai filmkészítés ismerőiként csakhamar a francia és olasz újhullám vizuális látásmódja iránt érdeklődő amerikai független filmes rendezők idővel kapva kaptak érte.

1962-ben megkapta az amerikai állampolgárságot, így onnantól még könnyebb volt elhelyezkednie. 1974-ben dolgozott először Steven Spielberggel, ekkor készítették a Sugarlandi hajtóvadászatot, majd 1977-ben a Harmadik típusú találkozásokat, amelyért az amerikai filmakadémia Oscar-díjjal tüntette ki, de a Szarvasvadász és a Fekete dália is az ő operatőri munkáját dicséri.

Egy 2003-ban készült kérdőív szerint a filmtörténet egyik legnagyobb hatású operatőre.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik