Belföld
Budapest, 2016. január 3. 
Életének 86. évében elhunyt Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatõr. A felvétel 2015. április 7-én készült a Danubius Hotel Gellért kávézójában.
MTI Fotó: Kovács Tamás

Meghalt Zsigmond Vilmos, Oscar-díjas operatőr

24.hu
24.hu

2016. 01. 03. 19:55

Meghalt Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr – írja a Variety című amerikai filmes lap.

A kortárs film- és fotóművészet egyik legjelentősebb alkotója január elsején, életének 86. évében hunyt el – közölte a honlappal az operatőr üzlettársa, Yuri Neyman.

Zsigmond Vilmos 1978-ban nyerte el a filmművészet legrangosabb elismerését Steven Spielberg 1977-ben bemutatott Harmadik típusú találkozások című filmjének operatőreként, mert “sajátos technikájával a digitális effektusok korát megelőzve volt képes meghökkentő látványt nyújtani”.

Zsigmond Vilmos az 1956-os forradalom eseményeit a budapesti Színház- és Filmművészeti Főiskola hallgatójaként élte meg, és osztálytársával, Kovács László operatőrrel közel tízezer méternyi filmfelvételen rögzítette a történéseket.

A forradalom tragikussá fordulása után a két fiatal Amerikába disszidált, így a nyugat az ő felvételeiken keresztül értesülhetett a magyarországi eseményekről. Az Egyesült Államokban társával együtt kisebb (főleg világosító, és labor-) munkákat végeztek, de az európai filmkészítés ismerőiként csakhamar a francia és olasz újhullám vizuális látásmódja iránt érdeklődő amerikai független filmes rendezők idővel kapva kaptak érte.

1962-ben megkapta az amerikai állampolgárságot, így onnantól még könnyebb volt elhelyezkednie. 1974-ben dolgozott először Steven Spielberggel, ekkor készítették a Sugarlandi hajtóvadászatot, majd 1977-ben a Harmadik típusú találkozásokat, amelyért az amerikai filmakadémia Oscar-díjjal tüntette ki, de a Szarvasvadász és a Fekete dália is az ő operatőri munkáját dicséri.

Egy 2003-ban készült kérdőív szerint a filmtörténet egyik legnagyobb hatású operatőre.

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.