Belföld

Szilveszterig 40 ember fagyott halálra, 18 az otthonában

A tragédiák hátterében az állhat, hogy sok embernek választania kell, egyen vagy fűtsön inkább.

A Magyar Szociális Fórum (MSZF) szerint december második felében csaknem háromszor annyian hűltek ki fűtetlen otthonukban, mint ahányan közterületen, a szabad ég alatt. A szervezet adatai szerint ősztől december közepéig 25-en szenvedtek fagyhalált, december közepe óta pedig tizenöten hunytak el, köztük öt nő. Az év végéig nyolcra nőtt a megfagyott nők száma, és 32-re a férfiaké.

Az áldozatok 45 százaléka (18 fő) saját fűtetlen otthonában lelte halálát, 37,5 százalékuk (15 fő) a szabad ég alatt, 17,5 százalékuk (7 fő) pedig kórházba szállításuk közben, illetve odaérkezésük után halt meg, mert már nem tudták őket megmenteni. Az MSZF újból közreadta a vészhelyzet esetén hívható telefonszámokat: 104, 107, 112, 06-1-3384186.

A tragédiák hátterében az állhat, hogy sok embernek választania kell, egyen vagy fűtsön inkább, mert mindkettőre nem futja a szerény jövedelemből. Elsősorban a magányos, idős emberekre veszélyes a hideg idő. A szociális ellátó rendszer sok kívánni valót hagy maga után – tudatta az MSZF, és azt kérte, hogy az emberek jobban figyeljenek oda a nehéz körülmények között élőkre, különösen az egyedül élő idősekre, hiszen szolidaritással életet lehet menteni.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik