Belföld

383 ezer forintos tableteket vett a MÁV

Darabonként 383 ezer forintért vásárolt Winmate-típusú tableteket a MÁV, összesen 3100 darabot vettek, 1,19 milliárd forint értékben, írja a Magyar Nemzet. 

Mozdonyvezetők használhatják majd a Winmate M101B típusú tableteket, melyet a MÁV vásárolt számukra ötéves garanciával. A lap szerint nagyon drágák a gépek, mert a boltokban már 200 ezer forintért is lehet jó tabletet találni. Az viszont nem számolják bele, hogy a tablet ütés és porálló, dokkoló is jár hozzá, valamint egy rendszer, ami összeköti őket. Ráadásul az 5 éves garancia kifejezetten drága, kisfogyasztóknak ilyet nem is árulnak.

A MÁV szerint a tableteknek a vasúti körülmények között bírnia kell a rázkódást és az ütéseket is. Minden tablethez tartozik egy dokkolóegység is, amelynek darabonkénti ára közel 58 ezer forinttal növelte a közbeszerzés összegét. A lapnak nyilatkozó szakértő szerint a magas összeg indokolt lehet, nehezen lehetett volna az eszközök darabárát 350 ezer forint alatt tartani, ráadásul csak nagykereskedelmi forgalomban kaphatók. Nyilvános listaár nem is érhető el róluk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik