Belföld

Tejfölben úszik az ország, ködös idő, borús hangulat

Az egész országban sűrű ködre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat. A rendőrség is óvatosságra int.

A tartós, sűrű köd veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú, citromsárga veszélyjelzést adott ki. Az előrejelzés szerint az egész országban korlátozott látótávolságra kell számítani. Csak a déli és nyugati megyékben lehetnek tartósabban napos területek, illetve a magasabb hegycsúcsok emelkednek a felhőtakaró fölé. Szitálás bármikor előfordulhat. Gyenge, mérsékelt marad a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap az ország nagy részén 2-5 fok között alakul, de a napos területeken akár 10 fok is lehet. Késő estére -1 és +4 fok közé hűl le a levegő.

Hétfőn is marad a túlnyomóan borult, párás, helyenként tartósan ködös idő, de napközben néhol felszakadozhat a felhőzet. Szitálás előfordulhat. Gyenge marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 3 és 8, a napos helyeken 8, 10 fok között alakul.

Gyenge melegfronti tünetek jelentkezhetnek az erre érzékenyeknél. Náluk a fejfájás, migrén, levertség, szédülés hátterében légköri okok is lehetnek. Az ország nagy részére jellemző borús, lehangoló, szürke idő rossz hatással lehet a közérzetre, erősítheti a depressziós tüneteket. Gyakoribbak lehetnek az ízületi fájdalmak, a fertőző betegségek is jobban terjedhetnek. Fontos a D-vitamin pótlása, a vitaminokban, tápanyagokban és ásványi anyagokban gazdag ételek fogyasztása.

Előzőleg a rendőrség is óvatosságra intett, mert a rossz látási viszonyok és csúszós utak jelentősen nehezítik a közlekedést. Az ORFK Kommunikációs Szolgálata emlékeztetett rá, hogy a köd, a szitáló eső, a nedves, csúszós utak mindennapossá váltnak. A száraz és nedves útszakaszok hirtelen válthatják egymást, ami fokozott óvatosságot és figyelmet kíván. A rendőrség külön kérte az úton lévőket, hogy a megváltozott időjárási viszonyoknak megfelelően, fokozott figyelemmel és körültekintően közlekedjenek, különösen figyeljenek a gyalogosokra, kerékpárosokra!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik