Belföld

Ha eddig nem bírta a rendőröket, mostantól imádni fogja őket

Rendőrök az autóban (rendőrség, rendőrök, rendőrautó, )
Rendőrök az autóban (rendőrség, rendőrök, rendőrautó, )

Talán a rendőrök nem a kedvencei, de most igyekszünk adni néhány okot, – ha már az év tizenkét hónapból áll, akkor mondjuk tizenkettőt – hogy egy kicsit szívébe zárja őket. Ha pedig már eleve ott voltak, akkor se kattintson el,  mert olyan történetek következnek, amelyek az egyenruhásaink számára különlegesek.

Mint minden évben, most is arra kértük a megyei rendőr-főkapitányságokat, hogy küldjenek nekünk pár esetet a 2015-ös év történéseiből, amelyek valamiért megérintették őket – legyen az megható vagy csak kedves – emellett szemezgettünk mi is az idei közleményekből. Ezek az események nem “szóltak nagyot”, nem olvashatott róluk napokig – de most néhánnyal megismerkedhet:

Nyírtura, január – Az erdő sűrűjében találtak rá a rendőrök egy bajbajutott nőre.  Egy kétségbeesett édesanya tett bejelentést, hogy beteg lánya a délutáni órákban elment otthonról és azóta nem ad életjelet magáról. Az egyenruhások a keresésére indultak, a környék átvizsgálásába az éjjeli órákban a polgárőrök is beszálltak. A kutatás másnap is folytatódott és délben eredményre is vezetett: a 42 éves nő elakadt kocsijára a település határában, egy földúton bukkantak rá, a lábnyomok pedig az erdőbe vezettek. Az asszony a földön feküdt, ekkorra már erősen kihűlt, kiszáradt, életveszélyes állapotban volt. Mentők érkeztek a helyszínre, akik kórházba szállították.

Salgótarján, május – Egy ötéves kisfiú körül forgott a világ a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányságon. Az egyenruhások – akik évek óta együtt dolgoznak a Salgótarjáni Családsegítő szolgálat embereivel – megtudták, hogy az egyik ott dolgozó nő beteg kisgyermekének az az álma, hogy beülhessen egy rendőrautóba.  Gergőt egy játék rendőrautóval fogadták, később pedig azt is megmutatták neki, hogyan és milyen eszközökkel rögzítik a nyomokat, aztán kipróbálhatta a vágyott kocsit, villoghatott és szirénázhatott. Később megismerhedhetett Linával is, aki a rendőrség egyik kábítószer-kereső kutyája.

buzás gergő
Fotó: police.hu

Szolnok, június – Szívmasszázzsal mentettek életet a szolnoki állomáson. A szabadnapos egyenruhás éppen a barátnőjét kísérte ki a szolnoki vasútállomásra, amikor feltűnt neki a fiatal férfi, kezében egy kisgyerekkel. Sietett, hogy elérjék a szerelvényt, ami már indult volna. A jármű végénél, körülbelül 30 méterre a vonattól azonban térdre rogyott, letette az ötéves kislányt és arccal a földre borult. Ivánfi Róbert zászlós odafutott, akkor a jegyvizsgáló már ott volt. Utóbbi hívta a mentőket, majd kihangosította, a diszpécser pedig elmondta, mit kell tenniük. A fiatalember nem volt eszméleténél, teste görcsbe rándult, alig mutatott életjeleket. Az egyenruhás mellé térdelt és – követve az utasításokat – szívmasszázzsal próbálta életben tartani, amíg a mentők megérkeztek. A fiatalembert kórházba vitték – tájékoztatott a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság.

Budapest, április – “Babyboom” volt a Budapesti Rendőr-főkapitányságon. Nyolc malinois kölyöknek adott életet Roni, a kábítószer-kereső kutya. A büszke apa Ron, a szintén malinois szolgálati nyomkövető és kábítószerkereső-kutya. A csöppségeknek azonban nem a rendőrök adtak nevet, civilek dobhatták be javaslataikat. Így lettek ők TJ, Tessa, Tea, Tiara, Tico, Troy, Toxin és Tywin. A fiatal ebek – ahogy szüleik is –   speciális kiképzést kapnak majd, és bizony mind a nyolc testvérből rendőr lesz.

brfk kiskutyák
Fotó: BRFK

Kaposvár, május – Hároméves kisfiú segített a rendőröknek, miután az egyenruhások egy zavartan bolyongó, mezítlábas nőről és eltűnt kisgyerekekről kaptak bejelentést.  “Hamar megtaláltuk, de hiába kérdezgettük a gyermekeiről, sokáig nem felelt. Később annyit motyogott, hogy fiát az egyik kocsma mögötti gazban hagyta. A helyszínre érve megtudtuk, a hároméves kisfiút egy jó szándékú lakos gondjaiba vette, és kollégáim segítségével eljuttatta az édesapjához. Kérésünkre a kollégák az apát és a  kisfiút az italbolthoz hozták, hogy közösen keressük az egyéves kislányt” – idézte fel a Zsaru magazinnak Trimmel Sándor főtörzszászlós.  A körzeti megbízottak csak a helyismeretükre és rutinjukra támaszkodhatnak, az édesanya beszűkült tudatállapota miatt képtelen volt érdemi információval szolgálni, az apának pedig fogalma sem volt arról, neje merre járt a kicsikkel. A rendőrök attól kaptak segítséget, akitől a legkevésbé várták. A hároméves Nimród bizalmat szavazott az egyenruhásoknak, és a kutatócsoport élére állt. A talpraesett kisember megmutatta a rendőröknek, merre kóboroltak: elvezette őket az Árvaház utcába. “Gyalog fürkésztük az utcát, amikor az egyik udvarról hangos gyereksírást hallottunk. Egy családi ház udvarán megtaláltuk az egyéves Annát. Zavart édesanyja vélhetően sajátjuknak nézte az idegen házat, ezért vitte oda gyermekeit. A kislány jó régóta lehetett a napon, lepirult a bőre, egyéb bántódása nem esett. A mentők kivizsgálásra testvérével együtt a városi kórházba vitték, édesanyjuk az intézmény pszichiátriájára került” – folytatta Meggyesi Petra zászlós, kaposvári körzeti megbízott. A gyerekeket megvizsgálta az orvos, majd a rendőrök hazavitték őket.

Jászalsószentgyörgy, július – Egy legyengült gólyafiókának segítettek a rendőrök. A bejelentő azt mondta, bár családja az elmúlt napokban már kirepült a fészekből, de egyikük nem tudott velük tartani, túl gyenge volt. Leesett, és az utcában lévő árokban keresett magának menedéket. Segítség nélkül a biztos pusztulás várt volna rá. Az egyenruhások felvették a kapcsolatot a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrkerületének vezetőjével, majd kabátba burkolták a gólyát és elvitték a hasonló sorsú és ellátásra szoruló madarakkal is foglalkozó Sasközpontba.

gólyamentés
Fotó: police.hu

Úrkút, június –  Rosszul indult, de végül boldog véget ért két kiscica “kalandja”. A kölyökmacskákat egy házaspár dobta ki egy kocsiból a falu határában, egy bányához vezető út közelében. A sorsukra hagyott állatokat egy busz utasai vették észre, és megkérték a sofőrt, hogy álljon meg. Feljelentést is tettek, a pár pedig nem úszta meg, a rendőrök elkapták őket, nyomozás indult ellenük, amelyet azóta vádemelési javaslattal le is zártak. A kiscicákat a busz egyik utasa hazavitte és magához vette őket.

úrkúti kiscicákFotó: police.hu

Nyíregyháza, szeptember – Segítséget kapott egy beteg, hajléktalan férfi. Hónap elején hívtak hozzá mentőt, mivel úgy tűnt, komoly baja van. Két héttel később hagyhatta el a kórházat, addigra szerencsére sorsa is jobbra fordult. Egy nyíregyházi törzsőrmester a városgondnok közreműködésével segített elintézni az adminisztrációt, hogy az Oltalom Szeretetszolgálat otthona befogadja. Azt mondta, nagyon hálás, hogy még a tél beállta előtt hajlékot biztosítanak neki, ezzel esélyt adva, hogy egészségi állapota is javulni kezdjen.

otthont kapott a hajléktalan
Fotó: police.hu

M7-es, Balatonöszöd, október – Nem mindennapi „akcióba” keveredett egy rendőr az M7-es autópályán, Balatonöszöd térségében. Egy kocsi állt az egyenruhás járőrkocsija mellett kedd délután a sztráda felhajtójánál, a kétségbeesett sofőr azt mondta, utasát mielőbb kórházba kell vinni, mert megindult nála a szülés és veszélyeztetett terhes. Török törzszászlós az állapotos nőhöz rohant és beültette a rendőrautó jobb hátsó ülésére, és – megkülönböztető jelzéssel – elindult vele. Útközben jelezte kollégáinak, mi történt, és igyekezett megnyugtatni utasát, hogy minden rendben lesz. Kisvártatva az ügyeletes tiszt jelezte, hogy értesítette a mentőszolgálatot, akik a fonyódi autópálya felhajtóhoz küldtek egy egységet. Végül ott várták a kismamát, aki hamarosan megérkezett a szirénázó autóval. A nőt kórházba vitték, ahol életet adott egy egészséges kisbabának. A kalandos úton világra jövő újszülöttről a rendőrség fotót közölt, jó egészséget kívánva neki és anyukájának is.

m7-es kisbaba
Fotó: police.hu

Dunakeszi, december – Ritkán lát rendőrkapitányság annyi cukiságot, mint amennyi a dunakeszi rendőröknek jutott egyetlen este. Az egyenruhások egyik hétvégén kapták a bejelentést, hogy kiskutyákat hagyott valaki a sorsukra a városban. A férfi – aki telefonált – hazavitte őket, mind a hetet. Elmondta, egy kuka mellett talált rájuk. A járőrök az aprócska négylábúakat autóba tették és a Dunakeszi Rendőrkapitányságra vitték. Kaptak enni, inni, majd egy állatotthon fogadta be őket.

kiskutyák 2
Fotó: police.hu

Balmazújváros, december –  Egy 87 éves néni sétált be a helyi rendőrkapitányságra. Segítséget kért, azt mondta, nagyon fázik az otthonában, mert bár fája van, nem tudja bevinni a tüzelőt, hogy begyújtson. Járőrkocsival vitték haza, a házban mindössze 9 fok volt. Az asszony megmutatta az egyenruhásoknak, hol találják a tüzelőt. Bevitték, kitisztították a kályhát és tüzet gyújtottak. Megvárták, hogy elkezdjen melegedni, csak ezután mentek el. Értesítették a szociális szolgálatot is, hogy az idős nő segítséget kapjon és azt az ígéretet tették, hogy visszatérően ellenőrizni fogják a címet.

tüzifa
Fotó: police.hu

Pécs, december -Mennyezet omlott egy emberre egy családi házban. A segélyhívásra elsőként a rendőrök értek ki, a 61 éves férfinak csak a feje látszott ki a törmelékből.  Erősítést kértek, összesen hét egyenruhás érkezett és együtt kezdték meg a kimentését.  Két rendőr volt közvetlen életveszélyben, ők a férfi mellett, a mozgó födém alatt dolgoztak. Gyorsan kiszabadították, de a sérült ekkor már a klinikai halál állapotában volt. A rohammentő is megérkezett, amelynek személyzete defibrillátorral és életmentő beavatkozásokkal újraélesztette. A férfit végül stabil állapotban vitték kórházba. “Az életmentés sikere egyértelműen a rendőrök és a mentők gyors, szakszerű beavatkozásának köszönhető” – írta közleményében az Országos Mentőszolgálat.

újraélesztés
Fotó: police.hu

 

 

 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik