Belföld

Ilyen a rendszerváltás óta nem volt: egyre több a fiatal, iskolázatlan hajléktalan Magyarországon

Immár tíz százalékot tesznek ki azok a 30 év alatti hajléktalan fiatalok, akiknek semmiféle iskolai végzettségük nincs – derült ki a Február Harmadika Munkacsoport éves felmérésből. A Népszavának Győri Péter, a Menhely Alapítvány elnöke ezt úgy kommentálta: teljesen új jelenséggel állunk szemben, ilyen a rendszerváltás óta nem volt.

Győri szerint a hajléktalanok száma nem változott drasztikusan, azonban arra senki sem számított, hogy közülük ennyire sokan nem rendelkeznek semmilyen iskolai végzettséggel. Az alapítvány vezetője a lapnak elmondta: a kilencvenes években az iskolázatlanok aránya alig 3-4 százalék körül volt a hajléktalanok körében, és főleg idős emberek tartoztak közéjük, tehát a minél fiatalabb valaki, annál iskolázottabb kijelentés megdőlt. Meglátása szerint rontott a helyzeten a tankötelezettségi korhatár leszállítása.

Az általános iskola nem az esélyegyenlőségről szól

Győri Péter szerint a magyar iskolarendszer teljes reformra szorul, de a legnagyobb változtatásokra az általános iskolákban lenne szükség, az alapítvány vezetője szerint ugyanis a kormány elfelejti, hogy mi is az alapfokú oktatás feladata: az egyenlőség megteremtése. Gyűri szerint nőtt a fiatal roma nők aránya a hajléktalanok között. Mint magyarázta: a magyar iskolarendszerből könnyen kikerülnek azok a gyerekek, akik szegény családba születtek, márpedig manapság „az utcaseprőtől is iskolai papírt kérnek.”

Győri Péter a kutatási eredmények alapján úgy gondolja: szakítani kell azzal a sztereotípiával, hogy a közösségi összetartozás miatt nincsen sok roma a hajléktalanok között. A felmérés az etnikai hovatartozásra nem kérdezett rá, de arra igen, hogy az illetőt valaha nézték-e cigánynak. Miközben a népességen belül a romák aránya 6-8 százalék, a válaszok alapján a hajléktalanok 26 százaléka roma és ez a szám évről évre nő.

Erdős Mária, a Város Mindenkiért hajléktalan aktivistája szerint azért van egyre több fiatal az utcán, mert Magyarországon nincsen lakhatási politika. Az aktivista több olyan hajléktalan fiatallal is találkozott, akik bár dolgoznak, nem tudnak lakást fenntartani, ezért az utcára kerültek.

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik