Belföld

Igen, megtérül Paks – ha duplájára nő az áram ára

Független nemzetközi tanácsadókra hivatkozott a kormány, de nem bontottak ki minden részletet.

Független nemzetközi tanácsadók szerint is megtérül a paksi bővítés – ezt állította keddi közleményében a Miniszterelnökség. Az értékelést a Rotschild bankház készítette, a kormány Margrethe Vestager versenyjogi biztosnak is elküldte az anyagot, aki eljárást folytat az ügyben.

A Népszabadság azt írja: a Rotschild-csoport komoly szerepet vállalt az orosz-magyar nukleáris együttműködési megállapodás tető alá hozásában, és a kötelékében dolgozik Orbán Gábor, az NGM volt adó- és pénzügyi államtitkára is, így függetlennek nem éppen nevezhető az értékelés készítője. Ráadásul míg az idei első félévben a külpiaci tőzsdei áramár alig haladta meg a 31 euró/Mwh szintet, a Rotschild-tanulmány tartósan ennek több mint duplájával, 65 eurós tőzsdei árral számol, ehhez képest tartja valószínűnek, hogy az 50,5-57,4 euró közötti áron termelő Paks II a 60 évre tervezett életciklusa végén megtérülhet.

Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselője ennek fényében azt mondta: szó sincs arról, hogy Paks II hosszú távú garanciát jelentene az olcsó áramra. A Rotschild-tanulmányt rendkívül alacsony színvonalú, alapadatok és hivatkozások nélküli munkának nevezte, amely egyáltalán nem foglalkozik a bővítés alternatíváival, például a megújuló energiaforrások tartósan csökkenő ártrendjeivel, és nem támasztja alá semmivel azt a feltételezést sem, hogy az importáram jelentősen drágulni fog. Nonszensznek nevezte azt is, hogy most próbálják megtérülési számítással igazolni azt a kormánydöntést, amely még 2013-ban született meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik