Belföld

50 milliárdos segítséget kapott a kormánytól egy vajdasági magyar párt

A szomszédos országokban zajló választások előtt a fideszes politikusok általában egészen nyíltan kiállnak egyik-másik magyar párt mellett, annyira azonban még senkit nem toltak még meg, mint a Vajdasági Magyar Szövetséget (VMSZ), akik 50 milliárd forintot kaptak gazdasági programjuk megvalósítására – számol be a 444.hu. Emlékeztetnek: a határon túli szavazatok jól jönnek a Fidesznek, a 2014-es választásokon a határon túli választók 95,5 százaléka voksolt Orbán pártjára.

A nagylelkű felajánlás még Pásztor Istvánt, a VMSZ elnökét is meglepte, a következő három évre biztosított keret akkora, mint az egész vajdasági költségvetés két és félszerese.

Az 50 milliárdos támogatás felhasználására a magyar kormány szinte teljesen szabad kezet adott a VMSZ-nek: változtatás nélkül elfogadták a párt gazdasági programját, a pénzek felosztásáról szóló kormányhatározatban pedig a VMSZ-t bízták meg a pályázati rendszer felépítésével és paritásos alapon a támogatások felhasználásának ellenőrzésével is.

Hiába a lista, a bizalom nem inog

A következő három évben 20 millió forintot oszthatnak ki vissza nem térítendő támogatásként képzési programokra, élelmiszer-ipari és turisztikai fejlesztések kialakítására, a pénzek szétosztására a VMSZ alapítványt hoz létre. A programmal a vajdasági vállalkozások kamatmentes hitelért is pályázhatnak mezőgazdasági és turisztikai fejlesztésekre, a kihelyezéseket a Külgazdasági és Külügyminisztérium felügyelete alá tartozó Eximbank kezeli majd. Belgrádi székhellyel – Pásztor elmondása alapján – bankot is alapítanak, a program lebonyolításához külön irodahálózatot is létrehoznak.

Az 50 milliárdos bizalmat nem árnyékolja be még az sem, hogy egy tavasszal előkerült lista tanúsága szerint több VMSZ-es politikus vagy azok rokonainak cégei már jó előre, a tervezési időszakban bejelentkeztek a támogatásért. A párt elnöke szerint ezzel nincsen semmiféle probléma, hiszen a listán nem csak a VMSZ-hez köthető cégek szerepelnek.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik