Belföld

Milliókért mondaná meg a kamara, hogy mire költik a vállalkozók pénzét

Az évi ötezer forintos kamarai hozzájárulást mindenkinek kötelező kifizetni, de senki nem tudja, mire mennek az ebből befolyó milliárdok.

Magyarországon 500-600 ezer vállalkozás fizeti be évente az ötezer forintos kamarai hozzájárulást. Kötelező díjról van szó, aki nem fizet, attól a NAV hajtja be a pénzt. Csak a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara 1,878 milliárd forintot kaszált 2012 és 2014 között a díjból.

Az RTL Klubnak megszólaló vállalkozó szerint az évi ötezer forint nem egy nagy összeg, de ha már be kell fizetni ezt a bújtatott adót is, jó lenne látni, hogy mi értelme van. Az RTL megkereste az összes kamarát, hogy ez kiderüljön.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara készséggel jelezte, hogy elkészítik a tételes elszámolást, csakhogy ezért 3-5 millió forint közti összeget kérnének az RTL Híradójától. Ezt azzal indokolták, hogy az adatigénylés teljesítéséhez minden szerződést át kellene nézniük.

Egy idei törvénymódosítás szerint valóban lehet pénzt kérni a közérdekű adatok kiadásáért. Ezt Kapronczay Stefánia, a TASZ ügyvezetője is elképesztőnek nevezte, lévén az adófizetők pénzéből működő, közfeladatot ellátó intézményekről van szó.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik