Belföld

Titkolta a TEK az Orbán elleni merényletet

A biztonságpolitikai szakértő szerint jól vizsgáztak a terrorelhárítók. Azért vannak még kérdőjelek.

Egyetlen szóval sem jelezték a terrorelhárítók a november 21-ei rendezvény szervezőinek és résztvevőinek, hogy alig  24 órával korábban a Terrorelhárító Központ (TEK) kommandósai két férfit vettek őrizetbe, mert a rendőrség szerint géppisztolyos támadást terveztek a helyszínen – írja a Blikk. (A megemlékezést azért a Városliget szomszédságában álló Derkovits Gyula Általános Iskola udvarán tartották, mert annak idején itt volt a szovjet állambiztonság börtöne.) A TEK kiemelten biztosította az eseményt, de a lapnak többen megerősítették: sem a miniszterelnökön, sem testőrsége tagjain nem látszott feszültség.

Orbán Viktor láthatóan nagyon jól érezte magát, a biztonsági emberekkel korábban és aznap is egyeztettünk, mindvégig rendkívül udvariasak voltak, semmi szokatlan nem látszott rajtuk.

Ezt Menczer Erzsébet, a rendezvényért felelős Szorakész szervezet elnöke mondta, aki a Blikkből értesült a merénylet híréről. Szerinte nem volt fennakadás a biztonsági ellenőrzésnél se, senki nem próbált meghívó nélkül bejutni, vagy kívülről megzavarni a megemlékezést. Egy másik névtelenséget kérő résztvevő sem érzékelt feszültséget, bár a beléptetést szigorúan ellenőrizték, az is­kolát az ünnepség előtt tűzszerészek átvizsgálták át, majd lezárták.

A terrorelhárítók nem hibáztak, amikor nem közölték a szervezőkkel, hogy a megjelent védett vezető ellen a helyszínen terveztek támadást. Így nem okoztak pánikot, nem szivárogtattak ki a nyomozással kapcsolatos információkat, helyesen jártak el – mondta a Blikknek Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő. Más lett volna a helyzet, ha a rendezvénnyel kapcsolatban érkezik konkrét fenyegetés, és egy tervezett robbantástól kellett volna tartani. Ilyenkor kötelező a résztvevők értesítése, az esemény elhalasztását is kérhetik a hatóságok.

Mint korábban megírtuk, a Népszabadság szerint ugyanakkor a Magyar Nemzeti Hadsereg két tagjára a Terrorelhárítási Központ (TEK) azután csapott le, miután jó előre kimenekítették a miniszterelnököt a tervezett támadás helyszínéről. A lap szerint november 22-én fogták el a két férfit. Csakhogy vasárnap Orbán Viktornak nem volt hivatalos programja, szombaton mondott beszédet a Szovjetunióba hurcolt kényszermunkások emléknapján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik