Belföld

Hóman-szobor: Orbán saját szavait tagadta

Kunhalmi Ágnes (Array)
Kunhalmi Ágnes (Array)
Kunhalmi Ágnes, a Kulturális bizottság MSZP-s alelnöke vetette össze a miniszterelnök májusi és tegnapi szavait.

A kormányfő kedden az mondta az Országgyűlésben “az elfogadhatatlan székesfehérvári Hóman Bálint-szoborállításról, hogy a felelősséget végső soron ő viseli, még ha úgy gondolja, hogy egyébként személy szerint vétlen is ebben az ügyben – “de ez nem oszt, nem szoroz”. Orbán Viktor éppen Kunhalmi Ágnes kérdésére reagálva arról is beszélt, hogy ő nem támogatja sem a Hóman-, sem a Horthy-szobrok felállítását. Most a szocialista politikus felidézte, hogy ehhez képest 2015. május 26-án, Székesfehérváron, a Modern Városok Programnak nevezett kampánykörúton az alábbiakat mondta.

Az első dolog, hogy emlékezzünk meg arról, hogy ennek a városnak Hóman Bálint volt az országgyűlési képviselője, akit nemrégiben jogi értelemben teljes mértékben rehabilitáltak. Ez a városunk rehabilitációját is jelenti, ezért üdvözöljük ezt a döntést, és örülök annak, hogy Hóman Bálint emléke Székesfehérvár városából nem tűnik el.

A Kulturális bizottság MSZP-s alelnöke szerint kétféle politikus van. Értékelvű, aki nem aszerint változtatja, miben hisz, mit gondol, hogy éppen hogyan áll a közvélemény-kutatásokban, pragmatikus döntéseit értékrendje alapján, az ország érdekében hozza. És van a haszonleső, aki feléli azt, amit az előbbi létrehozott.

Magyarországnak elege volt azokból, akik mást mondanak két hét eltéréssel.

A szocialistáknak elegük van abból a világból, ahol “egy náci ideológiát hangoztató politikust megvéd a miniszterelnök, szobrot akar neki állítani „városában”, mint fogalmaz, majd fél évre rá úgy tesz, mintha ott sem lett volna. “Ilyen futóhomokra nem épülhet az ország jövője”. Előzőleg egyébként az is kiderült, hogy nem egy civil szervezet kezdeményezte a szoborállítást, hanem a székesfehérvári születésű L. Simon László, a Miniszterelnökség kulturális államtitkára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik