Belföld

Financial Times: Orbán Viktor Európa példaképe lett

Bár Európa több vezetője nemrégiben még a náci Németországhoz hasonlította Magyarország menekültekkel szembeni nyers fellépését, Orbán Viktor kitaszítottból ultrakonzervatív példakép lett. Ez arról árulkodik, hogy Európa hozzáállása megváltozott a II. világháborút követő legnagyobb humanitárius krízis kapcsán – írja a Financial Times. A cikk szerint Orbán Viktor megszabadította Magyarországot a menekültektől és olyan európai vezetők  is a menekültkérdésben vitatott eszközeihez nyúltak, akik korábban kemény kritikával illették intézkedéseit.

A cikk szerint a főleg Angela Merkelre jellemző melegszívű fogadtatás mindössze néhány hónap alatt inkább logisztikai és biztonsági szemléletű menekültpolitikának adta át a helyét. Az éles kritikákat lecsendesítette Orbán a déli határra épített 175 kilométeres kerítése, a bevándorlásellenes jogszabályok és a menekültellenes retorika. A cikket jegyző Andrew Byrne megjegyzi: a magyar szavazóknak tetszenek Orbán Viktor megoldásai , a Fidesz kongresszusán pedig a kormányfő bejelentette: ismét megméretetti magát miniszterelnök-jelöltként.

A cikkben megszólaltatják Schmidt Máriát, mint konzervatív történészt és az Orbán-kormány tanácsadóját.

Milyen üzenetük van a nyugati vezetőknek? Az emberek egy új nyelvet, olyan hangot akarnak hallani, amely közelebb áll a valósághoz. Ezt látni Donald Trumpnál, Marine Le Pennél és másoknál

– nyilatkozta Schmidt, akinek szavait egy meg nem nevezett magyar diplomata szavai egészítenek ki, aki szerint Angela Merkel német kancellárnak hetei lehetnek hátra a hatalomban.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik