Belföld

A kormányközeli Nézőpont kicsit megveregette a kormány vállát

A pártverseny szempontjából a Fidesz-KDNP az év nyertese, a kormánypártok az év elei mélypont után év végére 8 százalékpontot tudtak erősödni, ezzel az év végére visszaállt a bevándorlási válság előtt, a Jobbik tapolcai győzelme után megbillent centrális erőtér – olvasható a Nézőpont Intézet Heti Válasz megbízásából készített felmérésben, amelynek összefoglalóját az intézet szerdán juttatta el az MTI-hez.

Az összefoglaló szerint a kormánypártok az év elei mélypont (26 százalék) után év végére 8 százalékpontot erősödtek.

A felmérések alapján ezzel 2015 végére visszaállt a bevándorlási válság előtt, a Jobbik tapolcai győzelme után megbillent centrális erőtér. Jelenleg egyik ellenzéki erő sem érdemi kihívója a kormánypártoknak – olvasható a Nézőpont Intézet elemzésében.

Mint írták, a Jobbik “mindössze halványuló részsikereket mutatott fel idén”, a tapolcai győzelem utáni közel 20 százalékos támogatottság után év végére 10 százalékra zsugorodott a Jobbik-tábor.

Az októberi és novemberi gyengülés után ez már a néppártosodás végső kudarcát mutatja – írták.

Az elemzés szerint a baloldal sem tudta növelni táborát: a teljes felnőtt népességben az MSZP tavasz óta a 10 százalékos lélektani határ alatt mozog, a Demokratikus Koalíció pedig egész évben stagnált. Míg az LMP jelenleg alulról súrolja a parlamenti küszöböt, az Együtt és a PM támogatottsága egyes hónapokban alig volt mérhető.

A Nézőpont Intézet decemberi közvélemény-kutatása alapján a teljes felnőtt népességben a Fidesz-KDNP támogatottsága továbbra is 34 százalék, a Jobbik 10, az MSZP 9, a DK 6, az LMP 3, míg az Együtt 1 százalékos táborral bír.

A potenciális szavazók alapján a Fidesz-KDNP 48, a Jobbik 21, az MSZP 11, a DK 9, az Együtt és a PM 1-1, az LMP tábora pedig 4 százalékos – írták.

A Nézőpont Intézet december 3-7. között, ezer ember kiválasztásával, reprezentatív mintán végezte el kutatását. A felmérés hibahatára legfeljebb 3,2 százalék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik