Belföld

Veszélyben több százezer jogsi egy új jogszabály miatt

Szigorúbb orvosi alkalmassági vizsgán kell megfelelnie annak, aki jogosítványt szeretne kapni, vagy meg akarja hosszabbítani azt.

2016-tól az egészségügyi alkalmassági vizsgálat (látás-, színtévesztés-vizsgálat, vérnyomásmérés) kiegészül az alvás közbeni légzészavar szűrésével. Az alvászavar diagnosztizálása a háziorvos feladata lesz, ő döntheti el, szükség van-e részletesebb szűrésre – írja a Népszava. A lap szerint részletes kivizsgálásra kevés helyen van mód, az érintettek hosszú várólistára számíthatnak.

Az alvászavaroknak több típusa ismert, ezek közül az alvás közbeni légzéskimaradás a leggyakoribb. Legtöbbször előforduló tünete, hogy valaki időben lefekszik este, mégsem ébred pihenten. Ez gyakrabban jelentkezik túlsúlyos emberek körében, 45 év felett, dohányosoknál, magas vérnyomásos betegek és genetikai hajlam esetén.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerint a betegségtől a teljes magyar felnőtt lakosság kettő-négy százaléka szenved, ez több százezer embert jelent. A jogszabály a baleseti statisztikák miatt változik. Míg 2011-ben 186, tavaly 290 közlekedési balesetet történt az utakon azért, mert egy autós elaludt a volánnál.

Ugyanakkor gondot jelent, hogy az orvosok zöme nem készült fel a változásra, az alvásorvoslás csak idén lett önálló szakág, az országban összesen hat intézmény foglalkozik a betegség kezelésével és alvássegítő készüléket is csak ezek írhatnak fel. A légzéssegítő készülék legkevesebb 250 ezer forintba kerül, aminek a felét is csak a súlyos esetekben téríti meg az OEP – írja a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik