Belföld

Szabadlábra helyezhetik Simon Gábort

Megtérítette az adóhátralékot, de vádat emelnek ellene.

Vádat emelnek Simon Gábor volt szocialista politikus ellen költségvetési csalás miatt – tudta meg az Origo. Ennek ellenére hamarosan szabadlábra kerülhet, és bécsi bankszámlájának zárolását is feloldották. A magyar államnak okozott kár, ami miatt Simont gyanúsítják, megtérült – az MSZP volt elnökhelyettese befizette adóhátralékát.

Az ügy azzal robbant ki, hogy a Magyar Nemzet tavaly februárban leleplezte: a bécsi Volksbanknál Simon nevén egy 240 millió forintnyi eurót tartalmazó számla van. Az ügyészség zárolta a számlán tartott pénz egy részét, 238 ezer eurót, a NAV ugyanis ennyi vélt adóhátralékot állapított meg az eljárás korábbi szakaszában. Tavaly októberben Simon ennél többet, 128 385 409 forintot utalt a NAV letéti számlájára adóhátralék befizetésének címén. Azért döntött így, mert költségvetési csalás gyanúja esetén a büntetés korlátlanul enyhíthető, ha a gyanúsított a vádirat benyújtása előtt megtéríti az okozott kárt.

Hétfőn az iratismertetésen kiderült, hogy Simont a megtérített összegre vonatkozóan különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással akarják megvádolni. Nyolc rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétsége is szerepel a vádpontok között, mert az ügyészség szerint Simon valótlan tartalmú vagyonnyilatkozatokat adott le, eltitkolva külföldön tartott pénzeit. Felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítással is megvádolják, ami a nevére kiállított bissau-guineai útlevéllel függ őssze – ezt az ügyészség szerint az azóta elhunyt Welsz Tamás szerezte Simonnak. Ezt az útlevelet viszont Simon védőjének többszöri indítványára sem mutatták be az ügyészek.

Azzal szemben, amit a Magyar Idők kedden írt, az Origo szerint mégis kiderülhet, hogy milyen pénzmozgások voltak Simon egy másik, svájci bankszámláján. A kormánypárti lap arról írt, hogy Simon nem járult hozzá, hogy a svájci hatóságok tájékoztassák az ügyészséget a vagyonról, de egy novemberben hatályba lépett jogszabályváltozás szerint már nincs szükség a hozzájárulására. Simon ügyvédje hétfőn kifejezetten indítványozta, hogy az ügyészség kérje ki az adatokat Svájctól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik