Belföld

A Fidesz alelnöke szerint sem kellene dirigálni a nőknek

Gyermekeit és unokáját tartja a legnagyobb sikerének, Pelczné Gáll Ildikó se örült volna annak, ha megmondják neki, mikor szüljön.

„Szeretnénk, ha a lányaink az önmegvalósítás legmagasabb minőségének azt tartanák, hogy unokákat szülhetnének nekünk” – mondta vasárnap a Fidesz kongresszusán Kövér László. A házelnök szavai nem arattak osztatlan sikert, mémek és Facebook-csoportok is születtek, de Kövér a kritikák ellenére is kitartott az elmondottak mellett. Úgy reagált, hogy ha az őt bíráló „Facebook-csoport szervezőinek az édesanyukáik azzal lettek volna elfoglalva, mint amivel most ők is foglalkoznak, ahelyett, hogy őket örömmel felneveljék, akkor nem lennének, akik ilyen ostobaságokat megfogalmaznának”.

Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke, emellett a párt nőtagozatának elnöke az RTL Klubnak azt mondta: nem kérdés, hogy a népességfogyás valós probléma, és ő is gyermekeit és unokáját tartja élete legnagyobb sikerének. Ugyanakkor ő se akarta soha, hogy bárki megmondja neki, mikor szüljön. Kijelentette: helytelen az, hogy a nők helyett mások akarjanak dönteni, minden nőnek szabadon kell határoznia arról, milyen prioritások mentén élné az életét. Ebbe nem szólhat bele senki, és ne is akarjon – mondta Pelczné.

Kövér szavaira rímelve, ugyancsak vasárnap egy tévéinterjúban Kovács Ákos dalcsináló arról beszélt, hogy a nők dolga valakihez tartozni és valakinek gyereket szülni, és ez nem fér össze azzal, hogy vezető pozíciókat töltsenek be, ahogy azzal sem, hogy ugyanannyit keressenek, mint a férfiak.

Ákos az RTL-nek nem akart nyilatkozni, a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség főtitkára viszont elmondta, hogy a magyar társadalom így is férfiközpontú, ezért aggasztó, hogy véleményformáló pozícióban lévő férfiak tovább erősítik a nőket elnyomó szemléletet. Sáfrány Réka hangsúlyozta: elvárható lenne tőlük, hogy ne ilyen sztereotip és korlátozó szerepeket jelenítsenek meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik