Belföld

Milliókat bukhatsz, ha nem figyelsz (x)

A hazai piac egyik legnagyobb ingatlanközvetítője, az OTP Ingatlanpont tapasztalatai szerint a magyar lakáskeresők döntő többsége még mindig nem tekinthető tudatos vevőknek. Kevesen tudják, de milliókat veszíthetnek azok, akik nem a legideálisabb finanszírozási lehetőséget választják.  Nézzük hogyan is érdemes nekiállni a dolognak.

Nyissunk Lakástakarékot!

Már a lakásvásárlás előtt, azzal egyidőben, vagy akár utána is érdemes Lakástakarék (LTP) számlát nyitni. Ennek összege fejenként 20 150 forint, viszont ezt a megtakarítást az állam évente 30%-os adó-visszatérítéssel támogatja, ami havi szinten 6.000 forintos pluszt jelent.

Profi tipp: Az évente igénybe vehető támogatást megtöbbszörözhetjük, ha család kereső tagjai nem egy közös számlára gyűjtenek, hanem külön-külön.

Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK), az új SZOCPOL!

Egy nagyobb lakásra vágyó család további anyagi segítséget kaphat a CSOK igénybevételével.  Ezt a támogatást a már megszületett, illetve tervezett gyerekek számától függően vehetjük igénybe. Egy átlagos család, a két gyerek után átlagosan 1,3 millió forint támogatást vehet igénybe (a támogatás mértéke 800.000 Ft és 3.250.000 Ft között mozog).

Válasszunk kamattámogatott hitelt

Otthonteremtési kamattámogatás igénybe vehető Magyarország területén lévő új lakás vásárlásához, építéséhez, használt lakás vásárlásához, korszerűsítéséhez, valamint legalább komfortos, használt lakás bővítéséhez. Az állam a futamidő első 5 évében a lakáskölcsön kamatainak megfizetéséhez kamattámogatást nyújt.

Lakáshitel-cafeteria

Tavaly óta elérhető egy adómentes béren kívüli juttatási forma, a lakáshitel-cafeteria. Ennek a lehetőségnek köszönhetően a munkáltatók 5 év alatt összesen 5 millió forinttal támogathatják munkavállalóikat. Ezzel a lehetőséggel mind a munkáltató mind pedig a munkavállaló jól járhat. A dolgozók azért szeretik, mert egy olyan juttatási forma, amit közvetlenül a lakáshitelük törlesztésére fordíthatnak, a vállalatok pedig azért, mert akár cafeteria rendszeren kívül is adhatják, ráadásul adómentesen. Így 100 forintból 100-at utalhatnak munkavállalóik részére.

A lakáshitel-cafeteria bevezetésével együtt járt bizonyos mértékű adminisztráció és kockázat is, amennyiben a munkáltató nem elég körültekintő. Ezt a problémát felismerve indította el a juttatáshoz kapcsolódó szolgáltatását az OTP Bank.  Az OTP ADLAK a hiteltámogatás bevezetésének és folyósításának teljes folyamatát lefedi, és külön díj ellenében valamennyi adminisztrációs feladatot és felelősséget átveszi a munkáltatótól” – mondta el a bank új szolgáltatásáról Kormos Zoltán, az OTP Bank Lakáshitelek Főosztályának igazgatója.

Vásároljunk tudatosan, tájékozódjunk a lehetőségekről!

A kedvező hitelt megtalálni nem egyszerű. Manapság már a pénzintézetek többségénél elérhető olyan megoldás, ami első pillanatra ideálisnak tűnik. Érdemes azonban alaposabban utánajárni a lehetőségeknek. Ezt úgy a legegyszerűbb, ha még azelőtt bemegyünk a legközelebbi pénzintézetbe, mielőtt nekiállunk megkeresni a nekünk leginkább tetsző lakást. Ha fent bemutatott eszközöket alkalmazzuk, és igénybe vesszük a megfelelő Állami támogatásokat, akár milliókat spórolhatunk, és nagyobb, értékesebb lakást vásárolhatunk, mint gondoltuk volna.   – hívja fel a figyelmet az OTP Bank Lakáshitelek Főosztályának igazgatója.

További információk!



Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik