Belföld

BBC: az USA is felháborodott a Hóman-szobron

Magyarországon úgy tűnik, nagy az öröm, hogy szobrot kap egy nyilas vezető, de sokan nem osztoznak ebben az örömben. Az amerikai antiszemitizmus-ellenes megbízott se boldog.

Egyre nagyobb nemzetközi visszhangja van annak a szobornak, amit a közismerten antiszemita egykori politikus, a nyilasokkal is együttműködő Hóman Bálint kaphat Székesfehérváron – írja a BBC. A brit közszolgálati médium megemlékezik a vasárnap esti fehérvári fáklyás tüntetésről is, amin diplomaták is megjelentek.

Azt írják, a város polgármestere (Cser-Palkovics András) azzal védekezik, hogy egy alapítvány akar szobrot állítani, nem a város. Mindenesetre az Egyesült Államok antiszemitizmus elleni különleges megbízottja, Ira Forman közölte, sokkolták a történtek. A hazai zsidó közösség is arra kéri Orbán Viktort, vétózza meg valahogy a szoborállítást.

A BBC cikke emlékeztet, hogy a nácik és a nyilasok 565 ezer magyar zsidót öltek le a világháborúban a Yad Vashem Holokauszt Múzeum szerint. Hóman Bálint az 1930-as években miniszterként több zsidóellenes törvény megalkotásában is részt vett, 1944-ben pedig a magyar zsidók deportálását sürgette (ezt meg is kapta hamarosan). Hóman később nyilas lett, majd 1946-ban egy népbírósági perben életfogytiglani börtönre ítélték. 1951-ben halt meg a börtönben.

Hóman ellentmondásos személyiségéről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik