Belföld
termofold(960x640).jpg (Array)

Szigorú feltételekhez kötik a mintagazdaságokat

24.hu
24.hu

2015. 12. 11. 20:33

Stratégiai megállapodást kell kötniük a kormánnyal azoknak, akik mintagazdaságot hoznának létre. Pénteken jelent meg a határozat az új gazdálkodási formáról.
Korábban a témában:

A magyar mezőgazdaságban működnek olyan gazdaságok és intézmények, amik értékteremtő munkája indokolttá teszi mintagazdaságként történő kijelölésüket – ezzel indokolja a kormány a pénteki Magyar Közlönyben megjelent határozatát a mintagazdaságok létrehozásáról.

A rendelet szerint a mintagazdaságokat a földművelésügyi miniszter javaslata alapján a kormány jelöli ki. A kijelölés részleteit a földművelésügyi miniszternek kell kidolgoznia. Mintagazdaság lehet magántulajdonú gazdálkodó szervezet, valamint állami ménesgazdaság is. A magántulajdonú mintagazdaság állami és nem állami földön egyaránt gazdálkodhat.

A határozat felsorolja azokat a feltételeket, amiknek meg kell felelnie a gazdaságnak ahhoz, hogy mintagazdasággá válhasson. A feltételek közé tartozik például az, hogy közvetlenül vagy egységes irányítás alatt álló vállalatcsoport tagjaként – a hosszú távú gazdasági fejlesztés megalapozása érdekében – stratégiai megállapodást kössön a kormánnyal.

Szerepel a feltételek között az is, hogy átlátható szervezetnek minősüljön, vegyen részt tudományos, kutatás-fejlesztési tevékenységben, továbbá kapcsolódjon be a közép- és a felsőfokú agrárszakmai oktatás legalább egy szintjébe – írja az MTI.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.