Belföld

Rábólintottak a légi utasok adatrögzítésére

boeing-787-9-felszallas(960x640).jpg (Array)
boeing-787-9-felszallas(960x640).jpg (Array)

Az Európai Parlament belügyi, állampolgári és igazságügyi bizottsága (LIBE) csütörtökön elfogadta a légi utasok adatait rögzítő rendszer (PNR) létrehozásáról szóló javaslatot.

A nyilvántartás megteremtésére vonatkozó tervezetet 38:19 arányban fogadta el a bizottság, két képviselő tartózkodott. A veszélyes személyek utazásainak követését segítő rendszer létrehozásának részleteiről az előző héten állapodtak meg az uniós tagországok belügyminiszterei.

Az adatbázis támogatói szerint a készülő terrorcselekmények megelőzése és felderítése érdekében elengedhetetlenül szükség van az uniós szintű rendszerre. A tervezett szabályozás értelmében a feltételezett terroristák után nyomozó hatóságok hozzáférnének az EU-n belüli, onnan induló vagy oda tartó járatok utasainak személyes adataihoz. A kompromisszumos egyezség értelmében a hatóságok hat hónapig tárolnák a légi utasok adatait.

Timothy Kirkhope, a LIBE főtárgyalója üdvözölte a megállapodást. “Nem várhatunk tovább a rendszer létrehozásával” – mondta.

Az európai PNR-ről szóló uniós jogszabály megalkotása már 2011 óta tart. A rendes jogalkotási eljárás keretében ugyanis ezt a miniszterek tanácsa és az Európai Parlament csak együttesen fogadhatja el. A két intézmény közötti vita lényege az volt, hogy míg a tagállamok alapvetően minél több adatot szeretnének megszerezni, kezelni és tárolni, az EP az uniós polgárok adatainak védelme mellett érvelt.

A legfontosabb vitás kérdés az volt, hogy a hatóságok meddig tárolhatnák a légi utasok adatait. Az EP ragaszkodott hozzá, hogy legfeljebb hat hónapig, az uniós tagállamok viszont azt akarták, hogy legalább egy évig tárolják ezeket az adatokat.

Az utas-nyilvántartási rendszer kiépítésének kérdéséről szóló vita a 130 halálos áldozatot követelő, néhány héttel ezelőtti párizsi terrortámadások után került ismét az érdeklődés középpontjába.

Szakértők szerint a nyilvántartási rendszer létrehozásának ötletére eddig gyanakvással tekintő Európai Parlament várhatóan jövő elején bocsátja szavazásra a javaslatot, amelyet formálisan még a miniszterek tanácsának is jóvá kell hagynia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik