Belföld

A kód neve: álcázott hidegfront felszakadó hidegpárnával

Átmeneti enyhülést hozhat a csütörtök, és gyakorlatilag a csapadékok teljes skáláját megtalálhatjuk a jeges eső kivételével. A meteorológiai szolgálattól időjárási szakkifejezéseket is tanulhatunk.

Továbbra is magas a légnyomás térségünkben, ugyanakkor északnyugat felől egy ún. álcázott hidegfront érkezik, majd át is vonul felettünk. A gyenge front hatására feltámadó szél kiszorítja a medence alsó szintjeit jó ideje kitöltő nyirkos levegőt, ezzel együtt egyre több helyen felszaggatja a rétegfelhőzetet is – írja le az időjárási helyzetet az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az oldalukon egyébként a terminus technikusaikból is ki lehet kupálódni, ha valakinek nem tiszta, hogy mi az álcázott front, vagy a hidegpárna és a hidegcsepp közötti különbség.

Csütörtökön eleinte erősen felhős vagy borult, néhol párás idő lesz, majd északnyugat felől egyre nagyobb területen felszakadozik a felhőzet. Legtovább a déli, délkeleti országrészben és a Duna-Tisza közén maradhat erősen felhős az ég. Délelőtt még többfelé lehet eső, záporeső, majd a nap második felében előbb a Dunántúl nyugati részén, később a déli, délkeleti országrészben is csökken a csapadék esélye. A hegyvidéki területeken reggelig az eső mellett átmenetileg ónos szitálás, havas eső, hó, esetleg ónos eső is lehet. Az északi, északnyugati szél több helyen megélénkül, a Dunántúlon megerősödhet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 4 és 9 fok között várható. Késő estére -1 és +5 fok közé hűl le a levegő.

Pénteken az éjszakai köd feloszlása után borult, párás, illetve kevésbé felhős területek egyaránt lesznek. Számottevő csapadék nem várható, legfeljebb néhol lehet szitálás. A délnyugati szél többnyire mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszaki hőmérséklet -3 és +2, a legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 8 fok között alakul.

Szombaton elsősorban északon, északkeleten lesz vastag a felhőzet, délen, délnyugaton pedig szakadozottabb. Csapadék nem valószínű. A délnyugati, majd a nyugatira forduló szél időnként megélénkül. A legalacsonyabb éjszaki hőmérséklet -2 és +2, a legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 7 fok között alakul.

Vasárnap változó felhőzet mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, csapadék nem valószínű. A délnyugati szél időnként megélénkül, majd este a Dunántúlon a szél északnyugatira fordul. A legalacsonyabb éjszaki hőmérséklet -2 és +2, a legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 9 fok között alakul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik