Belföld

A magyarok több mint fele tart attól, hogy a menedékkérők megváltoztatják az életmódunkat

A visegrádi országok lakói körében végzett felmérésből kiderül, hogy a csehek még nálunk is jobban tartanak a bevándorlóktól, a lengyelek viszont meglehetősen nyugodtak.

Leginkább Magyarországon aggódnak a bevándorlás ellenőrizhetetlensége miatt, míg a legnagyobb nyugalom Lengyelországot jellemzi – derül ki a TÁRKI által közzétett kutatási eredményekből.

A Közép-Európai Közvélemény-kutató Társulás legutóbbi kutatása a menekültekkel és bevándorlókkal kapcsolatos vélekedéseket vizsgálta a visegrádi négyek államaiban: Szlovákiában szeptember 1-9, Csehországban szeptember 7-14, Lengyelországban augusztus 17-24, Magyarországon október 16-23 között.

Az eredményekből kiderül, hogy a visegrádi négyek országaiban kifejezetten magasnak mondható a menedékkérőkkel szembeni félelem, amely csak a bevándorlók útvonalaitól távol eső Lengyelország esetében mutat jóval alacsonyabb mértéket. Minden második magyar válaszadó értett egyet azzal, hogy a bevándorlás mértéke ellenőrizhetetlenné vált az országban.

A bevándorlókkal kapcsolatos elvont és konkrét félelmek. (TÁRKI)
A bevándorlókkal kapcsolatos elvont és konkrét félelmek (TÁRKI)

A leginkább a csehek tartanak attól, hogy a menedékkérők a munkahelyüket, kultúrájukat, életmódjukat fenyegeti, Magyarországon a „jóléti sovinizmusnak” nevezett aspektus szinte egy szinten áll a szlovákiaival.

A jóléti sovinizmus különböző aspektusai (TÁRKI)
A jóléti sovinizmus különböző aspektusai (TÁRKI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik