Belföld

A magyar kormány támogatja Koszovó vízummentességét

Ez első ránézésre meglepőnek tűnhet, mert az év elején még innen érkeztek tömegével menedékkérők.

A kormány menekültellenes politikájának fényében meglepőnek tűnő kijelentést tett Szijjártó Péter – írja az Eurológus. A külügyminiszter szerint mielőbb meg kell szüntetni „azt a teljesen ésszerűtlen helyzetet, hogy Koszovó az utolsó vízumkötelezett ország a térségben”. Szijjártó – aki koszovói kollégájával, Hashim Thaçival találkozott – azt mondta: az ország sokat tett azért, hogy jövőre lezárják a vízumliberalizációs folyamatot és megkapják a mentességet.

Az év elején a Magyarországra érkező menedékkérők között még a koszovóiak voltak a legtöbben. Thaçi a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott előadásában elmondta: az embercsempészek sokakat megtévesztettek, de a kormány elmagyarázta a koszovóiaknak a helyzetet, sikeresek voltak a kivándorlás leállításában és azóta már visszafelé áramlanak az emberek. Más térségbeli országokból sem indult tömeg a vízummentesség megadása után, így az év eleji migrációnak nem szabad befolyásolnia az EU-t – jelentette ki.

Thaçi geopolitikai érveket is felhozott: azt mondta, ha nem folytatódik az euroatlanti integráció, vákuum jön létre, amit Oroszország és a radikálisok használhatnak ki. Kiemelte azokat az intézkedéseket is, melyekkel akadályozzák, hogy az iszlám többségű ország a dzsihádisták európai hídfőállásává váljon. Felléptek a radikális hitszónokok ellen, és beszálltak az Iszlám Állam elleni koalícióba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik