Belföld

Szijjártó Péter szerint a görögök példát vehetnének rólunk

Jannisz Muzalasz görög bevándorlási miniszter jobban tenné, ha nem össze-vissza beszélne, hanem példát venne Magyarországról – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden reagálva kollégája nyilatkozataira.

Jannisz Muzalasz a görög-macedón határnál lévő Idomeni településnél fennálló helyzettel kapcsolatban – Szijjártó szerint – azt mondta, “nem akarunk vérontást, nem akarunk egy újabb Magyarországot.”

A közlés szerint a görög bevándorlási miniszter ezzel utalt a várható rendőri beavatkozásra a menekültek eltávolítása érdekében, hangsúlyozta, hogy szeretnék elkerülni az erőszakot.

A külgazdasági és külügyminiszter felidézte azt is, Jannisz Muzalasz a MEGA TV-nek adott interjúja szerint Görögország kizárását a schengeni övezetből “xenofób miniszterelnökök nyilatkozatai kezdeményezték”.

Szijjártó Péter minderre úgy reagált: Magyarország az egyetlen olyan ország, amely képes betartani az európai jogszabályokat, a magyar kormány képes ellenőrizni azt, ami az ország területén történik.

A Röszkénél történt összecsapásnak egyetlen oka van, az hogy az illegális bevándorlók nem tartották be a szabályokat, nem mentek el a hivatalos határátkelőhöz, hanem megtámadták Magyarország és az Európai Unió külső határát, amit a magyar rendőrség arányos és szakszerű fellépéssel megvédett – hívta fel a figyelmet a miniszter a közleményben.

Értjük, hogy nagyon nehéz több ezer kilométernyi tengeri határ megvédése, de ha valami nehéz, attól még nem lehetetlen – közölte Szijjártó Péter. A külügyminiszter szerint Görögország és az unió külső határát egy közös európai erő tudná megvédeni, és elfogadhatatlan, hogy Görögország ezt a javaslatot nem támogatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik