Belföld

Szennyvíz, penész és mocsok a János kórház pszichiátriai osztályán

Végstádiumban a budai kórház részlege. Az igazgató szerint ők mindent megtesznek, de külső segítség nélkül nem megy.

A János kórház pszichiátriai rehabilitációs részlegének helyet adó ház sarkát, falát vastag, frissen ácsolt gerendák tartják. Az épület ugyanis megsüllyedt, a támaszra azért van szükség, hogy a falak ne dőljenek ki. A Népszabadságnak a kórház egyik betegének rokona nyilatkozott, aki bemutatta a lapnak a szörnyű állapotokat.

Előbb csak a falakat kellett megtámasztani, aztán megindult a víz is a plafonból. Az öreg ház ósdi csövei nem bírják a megdőlő falak nyomását, törnek, repednek

– mondta az ötven év körüli nő.

A személyzeti ­WC-be, zuhanyozóba nyíló ajtó szemöldökfájából csöpög a víz, fölötte a falon, a plafonon, a nyílászárókon zöld- és feketepenész. Vastagon. A ­falak jó ujjnyira szétnyíltak, a csempe táblákban válik el a faltól. Az asszony szerint olykor-olykor lekaparják a penészt, de néhány nap múlva mintha ott sem járt volna senki. Az orvosok szobáját nemrég kellett lezáratni, mert már semmiféle civilizációs mércének nem felelt meg.

A Népszabadság megkereste az ÁNTSZ-t. A Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak pszichiátriai osztályán éppen december 7-én tartott ellenőrzést, de annak eredményéről csak később, az ellenőrzés megállapításainak okiratba foglalása után ad információt.

Az áldatlan helyzetet a főigazgató, Kázmér Tibor sem vitatja.

Fenntartói segítség nélkül biztosan nem boldogulunk

– mondta. Szerinte a gondot saját erőből nem tudják megoldani. Jelentős javulást csak az intézmény teljes körű és átfogó felújítása hozhatna, amelyre az utóbbi negyven évben ezen a területen nem került sor.

A János kórház modernizálására az elmúlt években több terv és megvalósíthatósági tanulmány született, de a működő kórház átépítése anyagi és logisztikai szempontból is nehézségeket jelentene, mindennek ellenére – a Népszabadság információi szerint – komoly esély van arra, hogy a nagy tervezett szuperkórház helye a Szent János Kórház lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik