Belföld

Súlyos bizonyítvány a közoktatásról – itt a bűnlajstrom a felelősökkel

Mendrey-Laszlo-PDSZ(210x140).jpg (Array)
Mendrey-Laszlo-PDSZ(210x140).jpg (Array)
A PDSZ szerint több miniszternek is távoznia kell a közéletből.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint az elmúlt napok eseményei súlyos bizonyítványt állítottak ki a magyar  közoktatásának működéséről, és a működtetésért felelős szereplőkről. A PDSZ elnöke közleményében emlékeztet rá, hogy az OECD jelentése a rendszerváltást követő időszak legsúlyosabb kritikáját fogalmazta meg a közoktatás helyzetéről, ám azt a “sikerpropagandát mantrázó kormányzat” szóra sem méltatta. Pedig a helyzet rendkívül aggasztó, azonnali radikális – szakmai konszenzuson alapuló – beavatkozást követel.

A 2008-as gazdasági válságot követő forráskivonások előrevetítették annak veszélyét, hogy az aktuális PISA jelentésből kiolvasható visszaesés – nemcsak, hogy nem megállítható, de nehezen kontrollálható spirálba kerülve, zuhanásszerű romlásba megy át. A legrosszabb forgatókönyv valósult meg. Az iskolák, a tananyag, a tankönyvpiac einstandolása a szülői és pedagógustársadalom „megvezetése”, a tárgyalásképtelenség és az önkritika totális hiánya eredményezték azt a katasztrofális helyzetet, ahová kerültünk.

A PDSZ szerint ez még nem a mélypont, ha marad az eddigi „trend” akkor a súlyos műveltségi deficit miatt az „összeszerelő Magyarország” vágyképe is elérhetetlen távolságba kerül. A már külföldön élők nem jönnek haza (csak nyugdíjasnak), akik tehetik, elhagyják az országot, egy jobb, nyugodtabb, biztonságot garantáló élet reményében.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a pedagógusok zömének közel a nyugdíjkorhatár elérése.

A számok azt mutatják, hogy 8-10 éven belül sokkal többen mennek nyugdíjba, mint ahányan pályára fognak állni. Fenyegetően rémlik fel a túlzsúfolt osztályok, a végletekig kizsigerelt pedagógusok, s a zuhanó eredményesség képe.

Kilábalás csak közös erővel történhet, az érdekeltek és érintettek legszélesebb szakmai összefogásával. Akkor is csak úgy, ha a kialakult helyzetért felelős vezetők

(Balog Zoltán – mert miniszterként nem képviselte/képviseli az oktatás egyetemes érdekeit, Hoffman Rózsa – mert a pedagógusok közötti népszerűségét, presztizsét fel és kihasználva olyan súlyos szakmai hátraarcot vezényelt le – a politikai akarat kritikátlan kiszolgálásával – mely példanélküli Magyarország legújabbkori történetében, s Czunyiné Bertalan Judit, mert nem tudta/nem akarta/nem akarja megakadályozni a szakmai ámokfutást, rombolást) távoznak a közéletből.

A PDSZ emlékeztet rá, hogy december elején megtörtént az, aminek bekövetkezte – bár régóta várható – eddig elképzelhetetlen volt.

Több tízezer pedagógus, és több százezer közalkalmazott nem jutott idejében a fizetéséhez. Totális káosszal, kínos egymásra mutogatással vegyes másodvonalbeli mentegetőzések mellett, a valódi felelősök hallgattak. Nem tartották indokoltnak, hogy megkövessék azokat, akikkel szemben az állam jogot sértett…

A PDSZ nehezményezi, hogy azóta sem derült ki, mi okozta a skandallumot, honnan „szereztek” pénzt, honnan fogják visszapótolni azt. Mi a garanciája annak, hogy mindez nem fog előfordulni a következő időszakban? A PDSZ ezért a felelősök listáját kiegészíti a mindenkori financiális ügyek vezetőjével (Matolcsy Györg/Varga Mihály), az állami pazarlást, inkompetenciát tűpontossággal megrajzoló KLIK-kel és annak vezetőjével (Hanesz József). A PDSZ követeli a felelősök elszámoltatását.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik