Belföld

Látlelet az ellenzékről – földárverés alulnézetből

Sallai R. Benedek saját sajtótájékoztatóját hagyta ott. Lejött a színpadról, mégis azt hitte, kizárják az LMP-ből.

Sallai Róbert Benedek Facebook-oldalán osztotta meg, miként “szerveztek az ellenzéki pártok közös tiltakozást” a mezőhegyesi földárverések kezdetére. A Mezőhegyesen történtek megértéséhez az LMP képviselője visszaidézi, hogy pártja elnökségének van egy tiltása, amely szerint a 2014-ben együtt indult politikai erőktől meg kell különböztetniük magukat.

Jól van, hát csapatjáték ez,

elfogadja a döntést, bár nem szereti az ilyet, de legalább kap vasárnapi ebédet anyukájától, ha nem áll egy színpadra Gyurcsánnyal. Úgy gondolta, mivel a földárverések ügyében eddig is együtt mozogtak a szocialista Gőgös Zoltánnal, abból nem lesz gond, ha vele közösen tart sajtótájékoztatót. Aztán Mezőhegyesen elkezdett bővülni a kör, elsőként Szigetvári Viktorral (Együtt), Tordai Bencével (PM). Róluk Sallai azt gondolta, miattuk csak nem zárják ki.

De jött a liberálisoknak „a másik tagja (nem a Fodor, hanem a szemüveges bankár, aki a főpolgármester jelölt volt) és elkezdett Zoli mellé furakodni. Na, mondom, ezért már nem dicsérnek meg…

Ekkor az LMP politikusa kezdett elhúzódni, amikor pedig megjelent mellette Nagy-Huszein Tibor (DK) az már sok volt, kezdte menekülőre fogni a dolgot.

Ekkor láttam meg, hogy egészen eddig egy Thürmer Gyula plakát és DK zászló között álltam. Na, ez szép nap lesz – konstatáltam.

A sajtótájékoztató maradék részén nem vett részt, félreállt, a színpadra a felszólalók közé nem ment fel, gondolta elég volt a jóból, ahogy ez lejön az MTI-ben, rögtön mehet a szőnyeg szélére az LMP-ben. Nem telt el 5 perc, hívta Schiffer. Először úgy tett, mintha nem vette volna észre, de Schiffer nem adta fel.

Na, kétszer fel nem venni, azt nem lehet.

Azt hitte leordítja a fejét, de a társelnök másért kereste, így ő mesélte el neki a dolgot. Schiffer szerencsére csak röhögött, hogy őt milyen könnyű csőbe húzni. Nem osztotta örömét, de megállapította: azon egy darabig még nem változtat, hogy naplója címe „kezdő politikus“ marad…

Sallai R. Benedek később megnézte: sajtótájékoztatót csak ők hirdettek Gőgössel, a többiek, csak úgy csapódtak hozzájuk.

Na, úgy néz ki, még körültekintőbbnek kell lenni.

Az LMP politikusa azt hasznosnak tartja, hogy az országról az aggódó mezőhegyesiekkel beszélgetett, “mert újabb, és újabb szemeken keresztül lehet látni azt, ami az országban történik”. Később az MTI anyagában Gőgös Zoltán került az első helyre, abban alig idézték Sallait, viszont jelezték, hogy a közös tüntetésen nem akart felszólalni. A tudósításból ugyanakkor kiderült, hogy “a szemüveges bankár”, Bodnár Zoltán, a Liberálisok ügyvivője, aki szerint “bűnben fogantak” már a földhaszonbérleti pályázatok is.

Sallai később korrektnek a HírTV híradását nevezte, mivel ott a meghirdetésnek megfelelően csak ketten szerepeltek Gőgös Zoltánnal.

Az ökopárt szakpolitikusa, Sallai R. Benedek azt mondta: a földek eladása miatt munkahelyek szűnnek majd meg. „A termőföld-privatizációs program megbukott. Látható az, hogy messze nincs nyilvánosság, és néhány tárcsaszámon kívül semmit nem tudunk azokról, hogy kik vásárolnak földet. Megbukott az, amit a Fidesz ígért, mert tagállambeli állampolgárok minden további nélkül tudnak földet vásárolni, ami nem lenne az ördögtől való, ha nem lenne tőkeelőnyük bármilyen magyar kisgazdálkodóval szemben, tehát szó nincs arról, hogy ez a cél a kisgazdálkodókat szolgálná. És megbukott azért, mert nyilvánvalóan bizonyítja a mai nap és az itt összegyűlt tömeg, hogy ez foglalkoztatásromboló és a vidéki foglalkoztatást teszi tönkre” – fogalmazott Sallai R. Benedek.

Gőgös Zoltán, az MSZP szakpolitikusa szerint a kormány a meglévő munkahelyek megőrzése helyett a saját kádereinek játssza át a ménesbirtok földjeit. „Most kitalált valamit ez a jóember, akit Lázár Jánosnak hívnak, és próbálja ezt eladni. De emberek, hogyha az igaz, és én ezt akartam többek között tegnap megkérdezni a miniszterelnöktől, csak elbújt a függöny mögé, hogyha az igaz, hogy 5 hektáronként tudnak egy megélhetést adni, mondjuk, Mezőhegyesen, akkor a 400 ezer hektár állami földön miért nem 80 ezer új munkahelyet teremtenek? És miért akarják eladni? Mert akkor erre is válaszolni kell, csak ezekre nincs válasz. Itt egyetlenegy dolog van, hogy a havernak, a barátnak, a postásnak, a szomszédasszonynak, az irodai jogászkisasszonynak, aki 260 kilométerről jár majd be háromszor tehenet fejni, annak legyen földje. És senkit nem érdekel annak a több száz embernek, meg több száz családnak a sorsa, akik itt most szenvednek” – fogalmazott az MSZP elnökhelyettese.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik