Belföld
Budapest, 2015. március 18.
Pintér Sándor belügyminiszter felszólal a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvényjavaslat vitájában az Országgyűlés plenáris ülésen 2015. március 18-án.
MTI Fotó: Bruzák Noémi

A két Pintér Sándor közül az egyik jogsértő

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2015. 12. 08. 10:35

A Magyar Liberális Párt erre a következtetésre jutott az újabb belügyminiszteri válasz alapján.

A Liberálisok szerint a belügyminiszter azt állítja magáról, hogy személyiségi jogokat sértett. Pintér Sándor ezt abban a válaszban írja, amit Fodor Gábor kérdésére küldött, amelyben az ellenzéki politikus annak a 21 embernek a nevét kérdezte, akik a Századvég Politikai Iskola Alapítványnál nemzetbiztonsági átvilágítással rendelkeznek. A belügyminiszter korábban közérdekű adatigénylésben, és írásbeli kérdésre adott válaszában is megtagadta a 21 név kiadását.

Indoklásként többek között azt írja Pintér Sándor, hogy a törvény az adatátadást csak szűk körben, hatósági és bírósági eljárásokhoz kapcsolódóan  teszi lehetővé, az ettől eltérő adatkezelés sértené az érintett felek személyes adatok védelméhez fűződő jogát.

A Liberálisok szerint a belügyminiszter elfelejtette, hogy egy másik írásbeli kérdésre adott válaszában 2015. november 16-án ő maga adta azt az információt, hogy G. Fodor Gábor igen, Arthur J. Finkelstein pedig nem rendelkezik nemzetbiztonsági tanúsítvánnyal.

Amennyiben egyetért Pintér Sándor saját magával, úgy ő maga sértett személyiségi jogokat, ha pedig nem ért egyet saját magával, akkor ki kellett volna adni a 21 századvéges nevét.

A Magyar Liberális Párt az ellentmondásokat feloldandó a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordulnak iránymutatásért és a belügyminisztert is megkérdezik, miként értelmezi saját, egymásnak teljesen ellentmondó nyilatkozatait.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Hungary's Mate Lekai (C) shoots to score a goal during the group D match of the Men's 2018 EHF European Handball Championships between Czech Republic and Hungary at the Varazdin Arena on January 17, 2018. / AFP PHOTO / Attila KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.