Belföld

Tiborczék találtak maguknak még egy saját lábat, amire tudnak állni – az informatikában

A hazai informatikai cégek között a VS szerint terjed a pletyka, hogy Orbán veje az IT-szektor felé fordult, már lobbizni is elkezdtek nála.

Tiborcz István idén áprilisban vált meg az addig a közbeszerzéseken elég jó százalékkal nyertes, közvilágítással foglalkozó Elios Innovatívtól. A cég annyira hatékony volt, hogy az Európai Unió csalás elleni hivatala, az OLAF is érdeklődik náluk, ellenzéki feljelentésre a rendőrség is nyomozást indított még márciusban.

A VS úgy tudja, több jel is arra utal, hogy a miniszterelnök 29 éves veje a jövőben az informatikai beruházások, fejlesztések felé fordul, azután, hogy az ágazatban kipróbálta már magát, a neve felbukkant az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) egyik informatikai közbeszerzésénél.

Erre egyébként még az Együtt politikusa, Juhász Péter hívta fel a figyelmet márciusban. A politikus akkori nyilatkozata pontatlanságokat tartalmazott, Tiborcz István erre reagáló közleményéből viszont több érdekesség kiderült.

Például az, hogy az OEP 500 milliós közbeszerzését tavaly novemberben a pozsonyi székhelyű Asseco Central Europe nyerte, az akkori közlemény szerint  a győztes szlovák cég magyarországi leányvállalatában, az Asseco Hungary Zrt.-ben szereztek kisebbségi tulajdonrészt egy TSDM Holding Kft. nevű, üzleti tanácsadással foglalkozó cégen keresztül. Az elérhető cégadatok szerint a TSDM 2013-tól, az Asseco alakulásától kezdve résztulajdonos a cégben.

A TSDM-ben Martonyi János fia, Martonyi Zoltán ügyvéd is részesedéssel rendelkezik, Tiborcz pedig a közvetett tulajdonrészétől nem sokkal Juhász nyilatkozata után, március 23-án vált meg.

Nem sokkal ezután, március 31-én azonban megvásárolt egy másik informatikai céget, a HCS Expertset, Tiborcz István bátyja, Tiborcz Péter lesz a cég vezetője. A társaság elektronikus híradástechnikai berendezések, alkatrészek kereskedelmével foglalkozik.

A jogász végzettségű, 40 éves Tiborcz Péter 2014 nyarától idén márciusig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) informatikai főosztályvezetője volt, korábban pedig egy IT-cégnél, a ProfesszionáI Informatikai Zrt.-nél dolgozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik