Belföld

Hidegpárna szorongatja a Kárpát-medencét

Ez azt jelenti, hogy marad a borús, ködös, hideg és nyálas idő.

Európa déli részének időjárását továbbra is egy anticiklon alakítja, ennek peremén, illetve ettől északabbra elsősorban a Brit-szigetek, Skandináv-félsziget és a Kelet-európai-síkság északi részén ciklonok okoznak jelentős csapadékot, borult, szeles időjárást – idézi a Meteorológiai Szolgálat közleményét az MTI.

Ónos szitálás is lehet

A Kárpát-medence időjárását is ez a magasnyomású képződmény és a hatására kialakult hidegpárna alakítja.

Kedd estig Magyarországon többnyire borult, párás helyenként tartósan ködös idő várható.

Az Észak-Alföldön vékonyodhat el néhol a felhőzet, szitálás bárhol lehet, éjszaka nyugaton ónos szitálás is előfordulhat. A változó irányú szél gyenge vagy mérsékelt lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1,+4 fok között várható, a legmagasabb általában 4, 7 fok körül alakul.

Mint egy párna

A hidegpárna egy meteorológiai fogalom, a Kárpát-medencében a téli félévben fellépő tipikus időjárási jelenség. Hidegpárna kialakulásakor rendszerint tartósan anticiklon uralja a térséget, a talaj közelében hőmérsékleti inverzió alakul ki – találjuk a met.hu-n.

A tipikus forgatókönyv szerint kezdetben csak a felszín közelében sűrű köd fokozatosan megvastagszik, majd megemelkedik, és rétegfelhőzetté alakul át.

A felhőzet alatti egyhangú, hideg, párás, szürke idővel szemben a felhőzet fölé nyúló hegycsúcsokon derült, napos, a lentinél melegebb időt tapasztalhatunk.

Ez látható nyitóképünkön az Időkép.hu felvételén. A felhőzet vastagságától és hőmérsékletétől függően kisebb mennyiségű csapadék: szitálás, ónos szitálás, hószállingózás is előfordulhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik