Belföld

Fehér lesz az idei karácsony?

Az esély egyelőre még egy laikus 50 százalék, de anticiklon formájában életben tartjuk a reményt.

A nagy pelyhekben hulló hó, az egyre vastagabb fehér leplet öltő táj annyira emeli az ünnep meghittségét, hogy december egyik legfontosabb időjárási kérdése: fehér lesz-e a karácsony?

Még akkor sem biztos, ha nagyon valószínű

Az időjárásunkat alakító nagy számú, folyamatosan és hirtelen változó körülményre tekintettel a tudomány így, három hét távolságból nem tud pontos választ adni. A meteorológia két-három nappal előre képes pontos előrejelzést adni, és a még vállalható prognózis sem haladja meg a 7-10 napot, miközben a beválási esély az idővel egyre csökken.

MTI Fotó: Rosta Tibor
MTI Fotó: Rosta Tibor

Ami a karácsonyi havazást illeti, Cséki Gergő meteorológus, az Időkép.hu munkatársa azt mondja, legkorábban december 17-18. körül tudunk “komolyan” beszélni arról, fehér vagy fekete lesz-e a szenteste. Sőt.

Volt már olyan, hogy az időjárási helyzetből december 19-én biztosnak tűnt a karácsonyi hó, aztán másnap minden gyökeresen megváltozott…

Fotó: MTVA / Jászai Csaba
Fotó: MTVA / Jászai Csaba

Várjuk az anticiklont

Reményt egy anticiklon jelenthet, amelyik karácsony előtt esetleg megtelepszik Nyugat-, Északnyugat- Európa felett. Ez egyrészt megakadályozná az enyhe, óceáni levegő beáramlását a Kárpát-medence fölé.

Másrészt az anticiklon az óramutató járásával megegyező irányban forog, ezért hideg, sarkvidéki levegőt szállít a mi nézőpontunkból délre, azaz felénk.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Ha pedig keveredik a Földközi-tenger térségében jelen lévő, nedves levegővel, Magyarországon nagy eséllyel esik a hó. Aki tehát fehér karácsonyt szeretne, bízzon az északnyugati anticiklon kialakulásában.

A meteorológus definíciója szerint egyébként akkor számít fehérnek a karácsony, ha december 24-én este a tájat összefüggő hóréteg borítja. Mármint egy-egy nagyobb területen, mint 2012-ben az Északi-középhegységben és a Dunántúlon, vagy előtte 2007-ben az ország délnyugati területein.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Vagy igen, vagy nem…

Nagyon ritka, hogy szenteste egész Magyarországot hó borítsa, ilyenre legutóbb 2002-ben volt példa. Cséki Gergő megemlíti azt is, hogy az utóbbi évek kiábrándító adatai arra utalnak, a jövőben egyre kevésbé számíthatunk decemberi hóborítottságra. Tendeciák még nem látszanak, ezért tudományos igénnyel nem tekinthetjük a klímaváltozás hatásának, de erős a gyanú: az éghajlatváltozás egyik következményéről van szó.

A fehér karácsony kapcsán még legalább két hétig marad a mindenki által otthon, egyedül is elvégezhető statisztikai számítás. Az esély 50 százalék, vagy igen, vagy nem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik