Belföld

Nem megy börtönbe az újságíró orrát betörő férfi

A zsidózva hőbörgő támadó 11 évet is kaphatott volna, de a megvert újságíró se szerette volna, hogy börtönbe zárják.

Felfüggesztett börtönbüntetést kapott az a férfi, aki három évvel ezelőtt megverte az Index újságíróját egy október 23-i tüntetésen. A bíró hangsúlyozta: csak azért nem kell börtönbe vonulnia a vádlottnak, mert a megvert újságíró úgy nyilatkozott a tárgyaláson, hogy ő sem szeretné, ha a férfi börtönbe kerülne.

Plankó Gergőt és Szász Barnát a Szabad sajtó útra szervezett ellenzéki tüntetés alatt verték meg. A közeli Jégbüfé előtt egy spontán, erőszakos szélsőjobboldali tüntetés alakult ki, melynek résztvevői megtámadták a két indexest, egyiküket úgy megverték, hogy eltört az orra. A készenléti rendőrök akkor sem tettek semmit az újságírók védelme érdekében, amikor szóltak nekik.

Ennek ellenére a támadóról fotó is készült és eljárás indult, a támadót megtalálták. A nyomozás során tagadta, hogy ütött volna, de a bíróság előtt még első fokon, az utolsó pillanatban beismerő vallomást tett és bocsánatot kért. Ezt enyhítő körülményként vették figyelembe, ahogy azt is, hogy kiskorú gyereke van; az viszont súlyosbító tényező volt, hogy egy durván zsidózó, szóban és tettleg is agresszív tömeg tagjaként lépett fel, a bíróság ezért a közösség tagja ellen elkövetett erőszakot is bizonsítottnak tekintette.

A megvert Szász Barna védelmét a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje látta el, aki azt mondta: a súlyos testi sértés és közösség tagja elleni erőszak halmazata miatt 2-11 év közti szabadságvesztést lehetett volna kiszabni. A rendőrség által elkövetett hibák miatt külön eljárás zajlik, ami már a Kúriát is megjárta, de jelenleg épp újratárgyalják első fokon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik