Belföld
magasház (magasház)

Nekiesnek a pécsi magasháznak

24.hu
24.hu

2015. 12. 02. 18:59

Pécs álma lassan valóra válik, eltűnhet egy csúf szégyenfolt a város egéről. Elkezdődtek a magasház bontásának előkészítő munkái, az ütvefúrókat februárban kapcsolhatják be.
Korábban a témában:

Nagyon nagy meló lesz a pécsi magasház bontása, de végre megérhette a százezres város, hogy elkezdődnek a munkálatok. Az egymilliárdos, állami támogatásból megvalósuló projektet a Strabag-MML Kft. – Land-Bau Kft. kivitelezi majd. Jelenleg az előkészítő munkák zajlanak: felmérik a környező házak állapotát, elkerítik a 16 méteres védőzónát és elkerülő utat is építenek.

Ennek azért van szerepe, mert a Hungári utat várhatóan le kell zárni a munka miatt. A százméteres úton csak 20 km/órával mehetnek majd a járművek, a gyalogosoknak pedig külön fedett járda épül. A forgalom ideterelésére jövő januárban kerülhet sor a cég közleménye szerint.

Közben a bontás is elkezdődik az életveszélyessé vált üvegvisszaváltó épület szanálásával. Eközben hamarosan felállítják az ország legmagasabb toronydaruját a toronyház keleti homlokzatánál. A 25 emeletes épület tényleges bontása februárban kezdődik és a tervek szerint az év végéig be is fejeződik.

AppleMark
MTI

A bontást fentről lefelé, szintről szintre végzik majd a szerkezeti elemek feldarabolásával. Készítenek majd egy két szint magasságú védőpalánkot, amit szintén mindig egyre alacsonyabbra helyeznek. Így nem hullhat le törmelék, és csökken a por- és zajterhelés a környéken. A port vízzel is semlegesítik majd, miközben a fenti terheléseket folyamatosan mérik a járdáket, utakat takarítják.

Hétköznap 8-18 óra, szombaton 9-16 óra között dolgoznak majd, munkaszüneti napokon viszont leáll az ütvefúró. Az anyagokat egy külső telephelyen hasznosítják majd, ezeket a Megyeri téren át, teherautóval viszik majd el.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.