Belföld

Adómentes befektetési lehetőségek itthon és külföldön (X)

Akár 0%-os adó mellett vásárolhat Nike, Erste részvényt vagy más befektetési termékeket az Equilor-nál

Akár adómentes nyereséget is realizálhatunk, ha megtakarításunkat Tartós Befektetési Számlán helyezzük el az idén 25 éves Equilor Befektetési Zrt.-nél. A tavaly 3,5 milliárd forintos árbevételt elérő magyar befektetési szolgáltató ősszel új megtakarítási terméket tett elérhetővé, amely akár már havi 20 ezer forintos befizetés mellett is elérhető. A részvénypiacokon most az Erste és Nike részvényeiben látják a legjobb felértékelődési potenciált. A részletekről Szántó Andrást, az Equilor lakossági igazgatóját kérdeztük.1

25 éve van a piacon az Equilor, ami kiugróan hosszú idő a magyar szolgáltatók között. Milyen terveik vannak a következő időszakra?
Sikereinket a konzervatív üzletpolitikánknak, a folyamatosan bővülő, ügyfélközpontú, rugalmas pénzügyi szolgáltatásainknak és az évtizedes szakértelemmel rendelkező munkatársainknak köszönhetjük. A magyar tőkepiac nehéz időszakaiban is sikerült megtartanunk ügyfeleink bizalmát és tovább növekedni. Tavaly 3,5 milliárd forintos árbevételt értünk el és idén további növekedést tervezünk. A jövőben is tovább kívánjuk erősíteni hazai és nemzetközi jelenlétünket, aminek érdekében nemcsak a szolgáltatásaink minőségét fejlesztjük folyamatosan, hanem a befektetők számára elérhető befektetési termékeket is.

Miért jelenthet előnyt egy ügyfél számára az, ha független befektetési szolgáltatónál helyezi el megtakarítását?
Egy olyan független befektetési szolgáltató, mint az Equilor, banki érdekektől mentesen támogatja ügyfeleit befektetési döntéseik meghozatalában. Miközben egy bank szinte kizárólag a saját termékeit ajánlja a befektetőknek, mi nem azt nézzük, hogy kié az adott termék, hanem azt, hogy az ügyfél befektetési céljának, kockázatvállaló képességének melyik felel meg legjobban. Így nem dobozos, hanem a kockázatvállalási hajlandóságnak leginkább megfelelő, ugyanakkor a legjobb hozammal rendelkező termékeket ajánlunk. Az igényeknek megfelelően egyaránt elérhetőek nálunk magyar, régiós, amerikai, vagy távol-keleti részvények, állampapírok, befektetési jegyek, valamint árutőzsdei, devizapiaci vagy éppen határidős termékek.
Említette, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a termékfejlesztésre. Milyen újdonságot terveznek az év végére?
Az egyik legfontosabb új fejlesztésünk egy olyan új megtakarítási program, mely folyamatos díjfizetés mellett más hasonló termékekkel szemben likvid, bármikor hozzáférhető az 5 vagy 10 éves futamidő alatt. A konstrukció előnye, hogy akár már havi 20 ezer forintos megtakarítással elindítható. A konstrukció részét képező befektetési alap alapok alapjaként működik, így a befektetők megtakarítása több befektetési alapban kerül elhelyezésre, ezzel csökkentve a megtakarítás kockázatait.
Mire érdemes figyelmet fordítani a részvénypiacokon befektetési lehetőséget keresőknek?
Továbbra is érdemes a nemzetközi részvények között keresgélni, annak ellenére, hogy az árfolyamok már hetedik éve szárnyalnak. A Nike az elmúlt jelentési szezonban a vártnál jóval magasabb eredményeket mutatott fel, és a következő időszakra vonatkozó megrendelésekeinek száma is kiugróan magas. A névadó márka értékesítései minden régióban jelentős javulást mutattak: Nyugat-Európában 14, Közép-Európában 26, míg Kínában 30 százalékos bővülés volt. A Nike közelmúltban 2:1 arányú részvényfelaprózást, 14 százalékos osztalékemelést és 12 milliárd dolláros részvény visszavásárlási programot jelentett be. Európában vételre javasoljuk az Erste Bank részvényeit. A közelmúltban az Erste pozitív meglepetést okozott harmadik negyedéves számaival, amelyek megerősítették, hogy a bank jó úton jár, miután az idei évben jelentős átalakításokat hajtott végre a bankcsoporton belül. Ezek segítségével az eddig küszködő román és magyar leányait is ismét a profittermelés irányába terelheti.
Akár a Nike-t, az Erstét, vagy más részvényt, vagy befektetési terméket választunk, mindig érdemes megfontolni, hogy azokat Tartós Befektetési Számára (TBSZ) helyezzük, mivel az ezen elért árfolyamnyereség adómentes, amennyiben a gyűjtőévet követő 5 évig nem nyúlunk a megtakarításunkhoz. Fontos, hogy az 5 év csak a számla fenntartására vonatkozik, így az azon elhelyezett például Nike vagy Erste részvények szabadon adhatóak és vehetőek a teljes időszak alatt, így mindig az általunk legjobb hozamot ígérő eszközökben tarthatjuk megtakarításunkat.

2

Disclaimer

Equilor Befektetési Zrt. – H-1037 Budapest, Montevideo u. 2/C Tel: (+36 1) 430 3995 www.equilor.hu
Jelen dokumentum sem önmagában, sem részben nem képez ajánlatot, vagy felhívást semmilyen pénzügyi eszköz jegyzésére, megvásárlására, eladására, tartárásra vagy kölcsönzésére, és sem maga a dokumentum, sem annak bármely tartalma nem tekinthető semmilyen szerződéskötésre, vagy kötelezettségvállalásra történő ösztönzésként, ajánlati felhívásként. A dokumentum, vagy annak tartalmának ilyen felhasználásából, illetve azzal összefüggésben bármely más módon keletkező esetleges veszteségekért sem az Equilor Zrt. sem munkavállalói felelősséget nem vállalnak. A dokumentumban foglalt információk, különböző forrásból származnak, és az Equilor Zrt. nem garantálja azok pontosságát, vagy teljességét. Ezen információk frissítése, vagy a jelen dokumentumban tárgyaltak alapján történő tanácsadás nem tartozik az Equilor Zrt. feladatai közé. Jelen hírlevélben foglalt tájékoztatás a dokumentum elkészítésében közreműködő személyek szubjektív megítélésén alapulhat. A dokumentumban megjelenő vélemények előzetes értesítés nélküli megváltoztatásának jogát fenntartjuk. A jelen dokumentumban foglalt tájékoztatásoknak nem célja és feladata bármiféle döntéshozatal megalapozása, beleértve, de nem kizárólag a befektetési döntéseket és kockázatkezelést. Az Equilor Zrt., munkavállalói és ügyfelei, illetve hozzátartozóik a hírlevélben, tájékoztatóban szereplő pénzügyi eszközök és származtatott instrumentumok tekintetében pozíciókkal rendelkezhetnek, melyek a dokumentumban foglaltaktól függetlenül bármikor megváltozhatnak. A dokumentumban foglalt tájékoztatások tekintetében nem kerültek figyelembevételre az egyes, dokumentumhoz hozzáférő befektetők egyedi befektetési céljai, kockázatvállaló képessége, pénzügyi ismeretei, vagy amennyiben a hírlevél címzettje az Equilor Zrt. ügyfele vagy korábbi ügyfele az általa kitöltött ún. alkalmassági, ill. megfelelési tesz eredménye. Mielőtt bármilyen befektetési instrumentumban pozíciót vállal, feltétlenül győződjön meg, hogy megértette a piac működését és kockázatát, s az teljes mértékben megfelel saját – befektetési – céljainak és elvárásainak, kockázatvállaló képességének, ügyleti, ill. pénzügyi eszközökre vonatkozó ismereteinek. A jelen dokumentumban foglalt információk nem helyettesítik a pénzügyi eszközökhöz kapcsolódó, kibocsátó(k) által kiadott hivatalos tájékoztatókat, kezelési szabályzatokat, hirdetményeket, ill. a befektetési ügyleteket bemutató ismertetőket, ezért a megalapozott befektetési döntés meghozatalához kiemelten fontos ezek áttanulmányozása, megértése, pontos ismerete.
Jelen hírlevél/dokumentum hirdetésnek, reklámnak minősül és nem a befektetési elemzés függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, egyúttal nem vonatkozik rá a befektetési elemzés terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.
Tartós befektetési, ill. nyugdíj-előtakarékossági formák tekintetében ismerje meg a rendelkezésre álló fogyasztóvédelmi tájékoztatókat, és szükséges figyelembe venni a számla fenntartási költségeit is. A fentiekben foglalt információk ismerete nem mentesíti az adózót az alól, hogy az adótörvények mindenkori hatályos rendelkezéseiről elvárható módon maga is tájékozódjon, ill. szükség esetén adótanácsadó segítségét vegye igénybe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik