Belföld

Nyelvvizsgabotrány – Megkezdődött a per

24.hu
24.hu

2015. 11. 25. 12:51

Megkezdődött szerdán a Fővárosi Törvényszéken a “nyelvvizsgaper”tárgyalása.  Az ügynek százhúsz vádlottja van.

A per nyitó tárgyalását “a jelenlévők kirívóan magas száma miatt” kellett külső helyszínre szervezni. A vádlottak és védőik, valamint az érdeklődők a Fővárosi Törvényszék legnagyobb tárgyalójába is alig fértek be, többen állva vagy az ajtókon kívülről kísérték figyelemmel a vádlottak és ügyvédeik bő egy órán át tartó számbavételét, majd az úgynevezett alapvádirat felolvasását – írja az MTI.

A vád lényege, hogy az elsőrendű vádlott, Sz. Istvánné és társai pénzért elintézték a vizsgázóknak, hogy megfelelő nyelvtudás nélkül is kapjanak nyelvvizsga-bizonyítványt. A Pestvidéki Nyomozó Ügyészség vádirata szerint csaknem  tíz éven keresztül működött a bűnszervezet, amelynek felszámolása 2013 márciusában kezdődött meg. A szervezet tagjai személyesen, újságokban és szórólapokon is toborozták azokat az embereket, akik nem tényleges nyelvtudással, hanem pénzért akartak német és angol nyelvből középfokú vagy felsőfokú nyelvvizsgát szerezni.

Az ország számos pontjáról jelentkezőktől a szervezők egymástól eltérő, a vizsga szintjéhez igazodó, illetve a vizsgázó anyagi helyzetéhez szabott árat kértek. Volt, akinek 100 ezer forintért, másnak 900 ezer forintért szerezték meg a bizonyítványt.

A bűnszervezet Budapesten, Vácon és Vecsésen működő nyelvvizsgahelyek dolgozóinak megvesztegetése révén a vizsgák előtt megszerezte az írásbeli és a laborfeladatokat, és ezekből a vizsgázóknak személyre szabott megoldásokat készítettek. A vizsgázók a megoldásokat e-mailben vagy a vizsga hajnalán személyesen kapták meg. A vizsgáztatók ezután a szóbeli vizsgán előre egyeztetett kérdéseket tettek fel.

A vádirat szerint havonta átlagosan harminc embert juttatott a bűnszervezet így nyelvvizsgához.

A hatóságok 1009 gyanúsítottal szemben fejezték be a nyomozást, közöttük 110 rendőr, 27 pénzügyőr, 28 büntetés-végrehajtási dolgozó és 48 tűzoltó is volt, de ügyvédek, egyetemi oktatók, végrehajtók és élsportolók is szerepeltek a gyanúsítottak között.  Végül negyven ember ellen emelt vádat a Pestvidéki Nyomozó Ügyészség önálló intézkedésre jogosult személy által folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt. Több mint kilencszáz esetben vádelhalasztást, huszonöt emberrel szemben megrovást alkalmaztak.  Mivel később a vádelhalasztás ellen panasszal élőkkel szemben is vádat emeltek, a vádlottak száma a per kezdetére negyvenről százhúszra nőtt.

A per első tárgyalásán Szegedi Gyöngyvér bíró jelezte: többen kérték, hogy az eljárás időtartama alatt ne kelljen megjelenniük. Akik erre engedélyt kaptak, azok postán értesülnek a majdani ítéletről. A per – több részegységre bontva és kevesebb jelenlévővel – a Budapest Környéki Törvényszék Thököly úti épületében folytatódik december 2-án. A további tárgyalásokat december 4-én, 8-án és 10-én tartják, de sok vádlottat csak a jövő év tavaszán hallgatnak meg.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.