Belföld
Határrendészet, határőr, zöldhatár (határrendészet, határőr, határ, zöldhatár, )

A határzár jó, de a határvadászok nélkül semmit sem érne

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2015. 11. 25. 12:12

Magyarország határait elkerüli az illegális bevándorlók áradata, de az embercsempészek nem adták fel.

A Készenléti Rendőrség Határrendészeti Igazgatóságának határvadászai szeptember 15-étől dolgoznak élesben. Parancsnokuk a Zsaru Magazinnak elégedetten nyilatkozott. Szerinte az egységre költött pénz megtérült, a szolgálat ellátásához kidolgozott stratégia működőképes, a lezárt zöldhatárszakaszok terelőhatását a számok igazolják.

A határvadász bevetési osztályok szolgálatba lépése előtti napon, szeptember 14-én tízezer személy lépett át jogellenesen a szerb–magyar határszakaszon. Másnap megtörtént a zöldhatár ideiglenes műszaki lezárása és hatályba léptek a törvénymódosítások, a határsértés és a határzár rongálása bűncselekmény lett. Ez volt a határvadászok első szolgálati napja, 300 illegális határátlépővel szemben intézkedtünk. Mára ez a szám a szerb–magyar határszakaszon napi átlagban öt-hat főre, a horvát–magyar határszakaszon az ideiglenes biztonsági határzár óta gyakorlatilag nullára csökkent.

Szabó Ferenc ezredes ugyanakkor úgy vélte, a határvédelemhez a jogszabályváltozás, a kerítés nem elég, mert az illegális határsértők továbbra is százával próbálkoznának, ha nem járőröznének a nap 24 órájában, az embercsempészés ugyanis nem szűnt meg, az utóbbi időben elfogott határsértők mindegyike ezzel próbálkozott.

Az embercsempészek szervezettek, felkészültek, technikai eszközökkel ellátottak, távcsővel figyelik csoportjaik és járőreink mozgását, rádión tartják egymással a kapcsolatot. Egyszerre több helyen vágják át erővágóval a kerítést, megpróbálják megosztani az erőket. Nem sikerül. A legtöbb próbálkozót az ideiglenes biztonsági határzár vagy a gyors telepítésű drótakadály közvetlen közelében, tettenéréssel fogjuk el, de a többiek sem jutnak messzire.

A parancsnok szerint az elmúlt két hónapban összeszokott a csapata, megfelelt az új kihívásnak a 863 próbaidős is, akiknek szeptember 15-e volt az első szolgálati napjuk. Azonosultak a feladattal, motiváltak, hiába a fokozott  terhelés, senki nem kérte áthelyezését. A hatékony szolgálat logisztikai hátterét is sikerült tökéletesíteni, nincs éhes, kialvatlan zsaru, lemerült rádió, üzemképtelen terepjáró. Az ezredes fontosnak nevezte az önbecsülést, szerinte emberei büszkék, hogy határvadászok, ő meg rájuk büszke. Most, hogy a határon csökkent a terhelés, a határ menti településeken járőröznek, mert ez is része a határvédelemnek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kállósemjén, 2018. január 17.
Rendőrök helyszínelnek egy ukrán lajstromjelű AN-2 típusú repülőgép mellett Kállósemjén határában 2018. január 17-én. A repülőgépen 11 bevándorló jutott be Magyarország területére január 15-én este. A rendőrök jelentős erőkkel, nyomkövető kutyák és hőkamerák segítségével terepkutatást végeztek, majd rövid időn belül elfogtak három afgán és nyolc vietnami állampolgárt, akiket őrizetbe vettek.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Megannyi rejtély övezi a migránsszállító repülőt

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.