Belföld

A magyar hatóságok felkészültek a biológiai terrorra

Kevés azonban az esély, hogy ilyen támadást hajtsanak végre, azért is, mert komoly felkészültséget igényel.

Magyarország felkészült egy esetleges biológiai terrortámadásra – írja a Magyar Idők. A kormánypárti lap azután kereste meg az illetékes szolgálatokat, hogy a francia miniszterelnök bejelentette: nem kizárt, hogy a terroristák vegyi fegyvereket is bevethetnek.

Leszögezték ugyanakkor, hogy eddig nagyon ritkán fordult elő, hogy terroristacsoportok sikeres támadást hajtottak volna végre biológiai fegyverekkel, a kórokozókat ugyanis tudni kell biztonságosan használni, nagy mennyiségben előállítani és használni.

A katasztrófavédelem helyettes szóvivője elmondta: a Fővárosi Vízművekkel közösen kialakított különleges víztisztító moduljuk egy vegyi támadás esetén akár napi 225 ezer liter szennyezett vagy mérgezett vizet tudna ihatóvá tenni. Emellett van húsz terepjáróra szerelt mobil laborjuk is, amelyek radiológiai, biológiai és vegyi anyagok felderítésére is alkalmasak. A veszélyes anyagok ismeretében tudnak a szakemberek olyan intézkedéseket hozni, melyekkel megvédhetik a lakosságot.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a lap megkeresésére azt közölte, hogy az Országos Epidemológiai Központ minden jelenleg ismert, biológiai fegyverként alkalmazható kórokozó kimutatására felkészült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik