Belföld

Ferihegyen kapják vissza a radikális hitszónokot

A britek november 29-ig veszik át a magyar hatóságoktól Trevor Brooksot és Simon Jonathan Keelert.

A két férfi átadási letartóztatását csütörtökön rendelte el a Fővárosi Törvényszék. A Magyar Idők igazságügyi forrásai szerint a bíróság erről már tájékoztatta a briteket, akik a kölcsönös jogsegélyszerződés alapján járnak. A  fogva tartottakat a magyar rendőrök az adott időpontban a Liszt Ferenc repülőtérre viszik, ahol a brit hatóság képviselői átveszik, majd a szigetországba tartó géppel elszállítják őket.

Mint ismert: Brooksot és Keelert – akik hazájukban korábban terrorizmus finanszírozása miatt voltak büntetve – múlt szombaton egy Bukarestbe tartó vonatról állították elő a magyar rendőrök. A férfiak sem a magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét, sem állampolgárságukat nem tudták igazolni. Simon Jonathan Keeler és Trevor Brooks a brit terrorellenes törvények alapján nem is hagyhatta volna el az Egyesült Királyság területét.

A két férfi az angol sajtó szerint rendszeres résztvevője és szónoka volt dzsihadista megmozdulásoknak. A jamaicai származású Brooks egy nappal 18. születésnapja után tért át az iszlám hitre, majd a hírhedt iszlamista hitszónok, a ma már Amerikában életfogytiglani börtönbüntetését töltő Abu Hamza befolyása alá került. Később Afganisztánban és Pakisztánban is járt, ahol állítólag terroristakiképzésben részesült.

A két brit férfi korábban terrorcselekmény finanszírozása miatt egy alkalommal másfél évet, egy másik alkalommal három és fél évet töltött börtönben. 2009-ben szabadultak, és az ítélet szerint a szabadulásukat követő tíz évben csak hatósági engedéllyel hagyhatták volna el Angliát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik