Belföld

Betört a hideg – esőt, havat, szelet és ingerültséget hoz

Havas-eso(960x640)(1).jpg (havas eső)
Havas-eso(960x640)(1).jpg (havas eső)
Jelentősen visszaesik a hőmérséklet.

Egy tőlünk délre kialakult mediterrán ciklon hátoldalán hideg levegő áramlik a Kárpát-medencébe. Borult lesz az ég. Országszerte lehet eső. A délelőtti, déli óráktól az északnyugati, északi tájakon átmenetileg többfelé megszűnik a csapadék, de estétől délkelet felől egyre nagyobb területen újra eshet.

A magasabb fekvésű helyeken késő délutántól havas eső, havazás is lehet.

A szél mindenütt északnyugatira, északira fordul, és többfelé kísérik erős széllökések, csak estére mérséklődik a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 4 és 10 fok között alakul, amely a reggeli, délelőtti órákban áll be, ezt követően a hőmérséklet alig változik, sőt az Alföldön néhány fokot hűl is a levegő. Késő este 2, 6 fok valószínű.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adott ki hét (Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna) megyére, ahol 24 óra alatt több mint 20 mm eső,  hullhat, délnyugaton a 30 mm-t is elérheti a csapadék.

Estétől a Bakonyban, a Mecsekben, valamint a Budai-hegyek és az Északi-középhegység magasabb részein havas esőbe, hóba vált a gyengülő csapadék. A magasabb régiókban megmaradó hó is lehet vasárnap reggelig.

A hidegfronti hatás miatt az arra érzékenyeknél fejfájás, migrén, ingerlékenység, szédülés jelentkezhet. Ingadozhat a vérnyomás. Erősödhetnek a reumatikus, valamint az ízületi fájdalmak. Hosszabbá válhat a reakcióidő.

Vasárnap eleinte többnyire szintén erősen felhős lesz az ég, délután északnyugat felől felszakadozik a felhőzet. Északnyugat felől egyre kevesebb helyen valószínű eső zápor,északnyugaton és a magasabban fekvő helyeken havas eső. Az északnyugati szelet sokfelé kísérik erős széllökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +5, a legmagasabb nappali hőmérséklet 4 és 7 fok között alakul.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik