Belföld
Havas bakonyi táj. Havas eső és hó hullott a Bakony magasabban fekvő részeire. A frissen hullott hó főleg Zirc, Hárskút és Lókút környékén maradt meg.

Szombaton itt a hó, befolyik a hideg

Bihari Dániel
Bihari Dániel

újságíró. 2015. 11. 20. 13:30

Időjárási szempontból ez a hét nyugis volt, már-már tavaszt idéző. A hőmérséklet 8-10 Celsius-fokkal haladta meg a novemberi átlagot, nem csak mi éreztük melegebbnek, az is volt – erősíti meg a 24.hu-nak Berceli Balázs meteorológus, az Időkép.hu munkatársa. Azért a világ nem állt a feje tetejére, korábban is volt már több ilyen novemberünk.

Befolyik a tél

Szombatra viszont időjárásunk téliesebbre fordul, de fogalmazzunk inkább úgy, “visszatér a rendes kerékvágásba”. Jövő héten már hajnali fagyokra, csapadékra, 2-8 fokos maximum hőmérsékletekre számíthatunk. És hogy mire ez a változás?

Az utóbbi hetekben egy anticiklon ragadt meg a Kárpát-medence fölött, amely úgynevezett felhőoszlató tulajdonságánál fogva derült, meleg napos időt biztosított. Csakhogy szombaton egy hidegfront érkezik észak felől, ez hoz markáns lehűlést.

A hideg levegő fajsúlyánál fogva a felszín közelében mozog, ezért mondhatjuk úgy is: befolyik Magyarországra a hideg. Holnap tehát gyökeresen megváltozik időjárásunk: hétvégén főleg délen, délnyugaton lesz sok eső, de a csapadékhajlam jövő hét elejétől jelentősen csökken.

Feltámad a szél, a Dunántúl magasabban fekvő területein várható havas eső, lokálisan havazás.

Összefüggő hótakaróra nagyon kevés az esély, a reggeli felmelegedéssel el is fog olvadni, hajnalban füves területeken, nyomokban láthatunk majd havat. A meteorológia “nyugodt lelkiismerettel” hét-tíz napra tud előre jelezni, és ebben az időtávban nem látszik hótakaró kialakulásának lehetősége.

Az “igazi” tél sokat késik

Az első, úgynevezett fagyos napok, amikor a hőmérséklet nappal is fagypont alatt marad, jellemzően december-január folyamán jönnek el. Szélcsendes, derült idő, lehetőleg a talaj felmelegedését lassító hótakaró, és jelentős éjszakai lehűlés kell hozzá – sorolja Berceli Balázs. A hótakaró is egy definiált fogalom, vigyázzunk vele: összefüggő, tartós hófedettség, ahol a hóréteg vastagsága meghaladja az egy centimétert.

A hóesés viszont – az elmúlt 30 évet tekintve – a hegyekben már november elején, síkvidéken a hónap vége felé már bőven “belefér”.

Fotó: Thinkstock
Fotó: Thinkstock

Ezzel arra akarunk kilyukadni, hogy bár kellemes, lenge öltözetű pár nap után vág majd arcon a tél előszele, nincs ebben semmi rendhagyó.

Ami viszont az igazi telet illeti, hagyományosan úgy tekintünk rá, december elejétől tart február végéig. Az utóbbi években azonban csúszás figyelhető meg, az átlagember számára télinek nevezett időjárás rendre januárban kezdődik. Még nem olyan rég, hogy hosszabb távú következtetést vonhassunk le belőle, magyarul hogy állandósul-e ez az egy hónapos késés, vagy sem – emeli ki Berceli Balázs.

Ami viszont a folytatást illeti, november vége felé közelítve végre itt a november végi időjárás, és idén sem marad el a tél, ez már biztos.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

3275142 01/17/2018 A young woman at a bus stop in Yakutsk. Bolot Botchkarev/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.