Belföld

Magyarországon fogott terroristák: megkapják a britek

Lökösházán, a vasúti határátkelő, a Bukarestbe tartó Ister nemzetközi gyorsvonat utasai közül emeltek ki két férfit, kiderült, terroristák segítői. Most döntenek a kiutasításukról.

Megírtuk korábban, a két férfit előállították, egyiküknél volt egy angol vezetői engedély, a másik csak egy Koránt adott át a békési rendőröknek. Kiderült, hogy az angol jogosítvány valódi. Tényleg a 44 éves K. Simon Jonathan brit állampolgáré. Útitársát bemondott személyi adatai alapján a brit konzuli ügyelet nem tudta angol állampolgárként azonosítani, így mindketten úgynevezett kiutasítást előkészítő őrizetbe kerültek. Később az addig azonosítatlan férfi közölte valódi nevét: B. Trevor, szintén brit állampolgár, és 40 éves.

Kaufmann Balázs, 24.hu
Kaufmann Balázs, 24.hu

Az ORFK Kommunikációs Szolgálata szerint ügyükben kedden délután jött a fordulat: a schengeni körözési rendszerben megjelent mindkettőjük európai elfogatóparancsa. A két férfi nem jelezte az angol hatóságoknak, hogy elhagyják Angliát, pedig erre bírósági ítélet kötelezte őket. Korábban terrorcselekmény-finanszírozása miatt egyszer másfél évet, egy másik alkalommal három és fél évet töltöttek börtönben. 2009-ben szabadultak, az ítélet szerint a szabadulásukat követő tíz évig csak a hatóságok engedélyével hagyhatták volna el Angliát.

Mindketten kiutasítást előkészítő őrizetbe kerültek, csütörtökön dönt a Fővárosi Törvényszék a kiutasításukról.

Kép: Kaufmann Balázs, 24.hu
Kép: Kaufmann Balázs, 24.hu

A helyszínen lévő tudósítónk szerint a környéken nagy a rendőri jelenlét, a környéket lezárták. A tárgyalóteremben kiderült, a férfi 2015 novemberében hagyta el illegálisan az országot, ahol büntetőeljárás hatálya alatt állt, de 2009-től szabadlábon volt.  Hivatalosan a bűnügyi együttműködési megállapodás alapján történő átadásáról dönt most a bíróság.

Lezajlott egy meglepő párbeszéd is K. Simon Jonathan és a bíróság között, kiderült, hogy a férfi miért volt ott a Romániába tartó vonaton:

Csak a feleségemhez és a gyerekeimhez akarok menni.
És ők hol vannak.
Törökországban.

A bíróság határozathozatalra visszavonult, a gyorsított eljárásról dönthetnek, hogy 10 napon belül átadják az ügyet az angol hatóságoknak.

Friss: megszületett a határozat, a magyar hatóságoknak november 29-ig kell átadniuk K. Simon Jonathan-t a brit hatóságoknak, minden valószínűség szerint társa, B. Trevor esetében is hasonlóképp dönt majd a bíróság. Az ő meghallgatása csütörtök délután 2-kor kezdődik majd.

(Képek és infó: Kaufmann Balázs, 24.hu)

Olvasói sztorik