Belföld

Több mint száz embertől válik meg a BKV

A vezérigazgató azt mondta: hétfőig még lehetőséget ad a szakszervezeteknek, hogy meghassák.

Több mint száz embert rúg ki a BKV jövő év elején – írja a Népszabadság. A legtöbben, 97-en a karbantartók közül kerülnek ki, de négy üzemigazgatóságról összesen 111 dolgozótól válik meg a főváros közlekedési cége. A leépítést Bolla Tibor vezérigazgató a szakszervezetek, az üzemi tanács és a munkaadói oldal képviselőiből álló állandó bizottság előtt jelentette be csütörtökön.

A lépésre Bolla szerint az elmúlt évek jelentős buszkiszervezése és teljesítménycsökkenése miatt van szükség. A létszámcsökkentést az idei üzleti év is tartalmazza – emlékeztetett a vezető. Hozzátette: hétfőig lehetőségük van a szakszervezeteknek, hogy nyomós érvekkel álljanak elő a leépítés ellen, de erre kevés esélyt lát, mert a létszámcsökkentés régóta elvárás a főváros részéről.

Néhány évvel ezelőtt annyit sikerült egy hasonló esetben elérni, hogy ne küldjék el a nagycsaládosokat, a régi dolgozókat és azokat, akiknek a párja munkanélküli. Akkor azt is betették a felmondásba, hogy az esetleges új felvételnél értesítsék az elküldött kollégákat. Erre szükség is volt, mert fél évvel később számos régi munkatársat visszavettek, amikor hiány lépett fel karbantartókból.

Nemes Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke most is számít hasonlóra, a hármas metró pótlásakor ugyanis megint több emberre lesz szükség, és télen is jóval több a karbantartói munka. A bejelentést Nemes „kegyetlen karácsonyi gesztusnak” nevezte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik