Belföld

Megsemmisítette a rendőrség a röszkei felvételeket, nem lesz vizsgálat

Néhány esetben eltakarta a testpáncél az azonosítót, amit a szeptember 16-i röszkei események előtt soha nem viseltek a Terrorelhárítási Központ munkatársai – közölte a Belügyminisztérium az Átlátszó többszöri megkeresésére. Hangsúlyozták, hogy a terrorelhárítás beavatkozó egységeinek munkatársai alapesetben nem viselnek testpáncélt, az nem is felszerelésük része, így gyakorlattal sem rendelkeznek annak viselésében.

A tájékoztatásból kiderül az is, a rendőri fellépésről készült fotókat és felvételeket harminc nappal később megsemmisítették. Egy volt rendőr parancsnok szerint mivel eljárások indultak határzár tiltott átlépése miatt, ezt nem tehették volna meg, illetve nem a rendőrségi törvényben írtaknak megfelelően viselték az azonosítót, mert annak a ruházat legfelső rétegén, jól látható helyen kell lennie. Ha nem így hordják – tette hozzá – az fegyelmivel is járhat.

Annak kapcsán, hogy miért nem voltak láthatók a röszkei határátkelőnél intézkedő TEK munkatársainak azonosítószámi, nem indul vizsgálat, ugyanis mind a rendőri vezetés, mind a Belügyminisztérium rendben lévőnek találja a menekültekkel szemben fellépést szeptember 16-án, Röszkén. Álláspontjuk szerint az intézkedés szakszerű, szükséges, jogszerű és arányos volt – ez derült ki az Átlátszó adatigénylésére megküldött válaszból.

A Magyar Helsinki Bizottság az alapvető jogok biztosánál kezdeményezett vizsgálatot, mondván, máskülönben sohasem fog fény derülni arra, hogy jogszerű volt-e a Terrorelhárítási Központ akciója.

Mint ismert, a röszkei incidens kapcsán tizennégy menekülttel szemben indult nyomozás tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlepésének gyanúja miatt, további egy személy ellen pedig terrorcselekmény elkövetésének gyanúja miatt nyomoznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik