Belföld

„40 percig szurkáltak egy ilyen kicsi gyereket!” – felmentették az egyévesen meghalt Alíz orvosait

László Pál
László Pál

újságíró. 2015. 11. 10. 17:57

Idén lenne ötéves Alíz. Csak fotók maradtak róla. Tüdőgyulladásba halt bele egyévesen, miközben vesebeteg lett és transzplantációra várt. Azóta küzdenek a szülők, Renáta és Kornél, hogy a bíróság kimondja: hibáztak az orvosok. És ennél többet nem is akarnak. Mivel az eljárásokat sorra megszüntették, a család pótmagánvádas eljárást kezdeményezett. Kedden foglalkozás körében elkövetett, gondatlan veszélyeztetés miatt a Szent László kórház egyik főorvosa, az I. számú Gyermekklinika főigazgatója, és a háziorvos, - aki utoljára ellátta a kislányt - ült a vádlottak padján.

Alíz olyannyira egészségesen született, hogy három nappal a születése után haza is engedték – meséli az anya a tárgyalás előtt. Később azonban a baba füle váladékozni kezdett, három hónapig járták a fővárosi szemészeteket, fül-orr-gégészeket, mire az egyik orvos felvetette, hogy küldjék el a váladékot tenyésztésre. Kiderült, Alíznak kezdődő tüdőgyulladása van. Hazautaztak vele Nyíregyházára és az ottani kórházban az orvosok egy vérvétel eredménye alapján úgy döntöttek, hogy immunerősítő infúzió kúrát adnak neki. Az első infúzió 12 óra alatt folyt le, folyamatos ellenőrzés mellett. Ezután két napig hányt a kislány, majd kitűnő vérképpel hazaengedték, és további infúziót javasoltak neki.

Veleszületett

Egy hónappal később kapta a következőt. De a fővárosi kórházban már nem tartott fél napig, amíg lecsorgott a szer. Alig egy óra alatt kész voltak. Aztán vérvétel, megnyugtató szavak és irány haza. A harmadik kezelés után azonban a kislány karja feldagadt, hányt, és kiszáradt. Intenzívre került. A kiszáradás miatt sima infúziót kapott, amitől egy nap alatt hat kilóról hét és fél kilósra vizesedett. Alíz átkerült egy másik kórház veseosztályára, ahol az orvosok azt mondták a szülőknek, hogy

a gyereknek veleszületett vesebetegsége van, amit előhozott valami, ezért lett ödémás. De a szülők szerint nem ez történt.

Szerintük a kapott infúzió miatt halt meg a kislány. És persze a kezelések alatt – mondja Renáta – számos mulasztás történt.

Fotó: Pál Anna Viktória

Gondatlan veszélyeztetés

Mivel az eljárásokat sorra megszüntették, a család pótmagánvádas eljárást kezdeményezett. Foglalkozás körében elkövetett, gondatlan veszélyeztetés miatt a Szent László kórház egyik főorvosa, az I-es számú Gyermekklinika főigazgatója, és a háziorvos, – aki utoljára ellátta a kislányt – ült a vádlottak padján. A vádlottak állították, hogy a kislány halálának nincs köze az infúzióhoz. Sőt, az első és másodrendű vádlott ügyvédje azt mondja, hogy

ez egy orvos-szakmai vita és az orvosoknak van igaza.

Vagyis a kislánynak veleszületett vesebetegsége volt, és tüdőgyulladásba halt bele. Ezért kérte védencei felmentését. A harmadrendű vádlott ügyvédje elmondta, ha ügyfele nem lenne ártatlan, el sem vállalta volna az ügyet, mert gyakorló szülőként nem védene bűnös embert.

Fotó: Pál Anna Viktória
Fotó: Pál Anna Viktória

Hiba a gépezetben

Renáta szerint azonban az eljárásban sok furcsaság történt. Több általuk kért tanút nem hallgattak meg. A toxikológiai vizsgálatot is elutasították. Azt mondja, hogy a korábbi tárgyaláson egy független orvosszakértő is kimondta, hogy a harmadrendű vádlott hibázott, de rejtélyes módon ez nem került a jegyzőkönyvbe.

Kértük a tárgyalás hanganyagát CD-n, amire azt válaszolták, hogy az eltört. Mi mondtuk, hogy szívesen bejönnek még egyszer a szakértők, de nem engedték.

A keddi, utolsó tárgyalási napon megszólalt az apa is. Németh Kornél egy látványos demonstrációval indított. Kettétört egy CD-t. A szülők szerint ugyanis olyan nincs, hogy egy lemezt véletlenül kettétörnek. Kornél azt is sérelmezte, hogy a vádlottak padján ülő orvosok egy pillanatra sem viselkedtek megértően, amikor a kislányt kezelték. A feldúlt apa a bíróságon elmesélt egy történetet, amikor Aliztól nem tudtak vért venni.

40 percig szurkáltak egy ilyen kicsi gyereket! 40 percig! Amikor bementem és kértem, hogy inkább hívjanak valakit, aki segít nekik, akkor azt mondták, hogy ne szóljak bele a dolgukba.

 

Fotó: Pál Anna Viktória

Ennek ellenére Renáta azt mondja, hogy nem pénzt akarnak és bosszút állni sincs szándékuk. Nagyon egyszerű oka van annak, hogy három orvost is a vádlottak padjára ültettek.

Csak mondják azt, hogy bocsánat! Annyit szeretnénk, hogy végre valaki kimondja: anyuka, apuka, hibáztunk, nem tettünk meg mindent a kislányukért!

Nem bűnös

Dr. Romwalter Péter bíró az ítélethirdetéskor azzal kezdte, hogy mélységesen együtt érez a szülőkkel, de felmentette a vádlottakat. Szerinte ugyanis egyik orvos sem hibázott. Ugyanakkor az ítélet indoklásában a szülők által említett furcsaságokról is beszélt. Mivel az ügyben menet közben bírócsere volt, Romwalter jelezte, ő nem volt bent a tárgyalóteremben, amikor a szülők szerint egy szakértő kimondta, az egyik vádlott hibázott. De azt is hozzátette, hogy Renátáék furcsa mód öt hónapot vártak arra, hogy kikérjék az imént említett jegyzőkönyvet.

Ezért ma már, ha igaza is van a szülőknek, nem tudja megállapítani, mit mondott a szakértő.

És ezzel le is zárta a kérdést.

Fotó: Pál Anna Viktória

A vádlottak, akik nem akartak nyilatkozni, tudomásul vették a felmentő ítéletet. Renáta azt mondja, hogy fellebbeznek. Most azon dolgoznak, hogy külföldi szakértő is megvizsgálja az iratokat. Hátha egy a magyar orvosoktól független ember észreveszi azt, ami nekik a meggyőződésük. Vagyis, hogy Aliz az orvosok hibája miatt halt meg egyévesen.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Closeup portrait of a beautiful redhead woman using smartphone
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.