Belföld

Szmogriadó: 100 ezerbe kerülhet a tiltott autók pöfögtetése

szmog(1)(430x286).png (szállópor, szmog, )
szmog(1)(430x286).png (szállópor, szmog, )
Visszavonásig nem közlekedhetnek a fekete matricás kocsik a szálló por magas szintje miatt a fővárosban.

A szmogriadó riasztási fokozatának bevezetését Tarlós István főpolgármester szombat hajnalban rendelte el, eszerint vasárnap reggel 6 órától tiltják a legszennyezőbb, fekete környezetvédelmi matricás autók közlekedését. A korlátozás nem terjed ki egyebek mellett az M0-s Budapesten áthaladó szakaszaira, továbbá a Nagykovácsi és Remeteszőlős megközelíthetőségét lehetővé tevő utakra.

A szombati mérési eredmények vasárnap hajnali értékelése alapján indokolt a riasztási fokozat fenntartása, mivel még tovább emelkedett Budapesten a szálló por szennyezettségi szintje, már nyolc mérőponton meghaladva a riasztási küszöbértéket – olvasható a Főpolgármesteri Hivatal vasárnap kiadott közleményében.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint napközben várhatóan csökken a szálló por szintje, de a reggeli és az esti órákban mérhető magasabb értékek miatt a napi átlagkoncentráció várhatóan még mindig többfelé a tájékoztatási küszöb fölött valószínű.

Hétfőn hajnalban sűrű köd képződik és átmenetileg romlik a levegő minősége.  Délután viszont egy újabb gyenge hidegfront hatására a levegőminőség javulására lehet számítani – áll a közleményben.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szombaton közölte: hétfőtől több fővárosi közösségi közlekedési járatot sűrít, tekintettel a szmogriadó elrendelt riasztási fokozatára.

A szmogriadó miatti bírságot 2009-ben határozták meg 100 ezer forintos maximumban. 2011 novemberében voltak is büntetések és egy kis zavar a rendszerben, a rendőrök korábban bírságoltak, mint kellett volna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik